26 februari 2020

Minder sulfiet gebruik in vlees

Eind 2019 heeft de NVWA opnieuw een risicogerichte inspectie uitgevoerd onder vleesbedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hebben gekocht. Hieruit bleek dat 15% het additief gebruikte terwijl dit niet mag. Eerder lag het overtredingspercentage op 50%. De NVWA concludeert dan ook dat het gebruik van sulfiet in vlees lijkt af te nemen.

gehakt

Sulfiet (E220 - E228) wordt gebruikt als kleurstof in vlees, maar dit is niet toegestaan volgens de additievenwetgeving. Door het gebruik van sulfiet lijkt het vlees roder en dus verser. Hierbij kunnen risico’s ontstaan wanneer vlees wordt gekleurd dat niet meer geschikt is voor consumptie. Sulfiet behoort bovendien tot de allergenen die volgens de etiketteringsregels duidelijk moet worden vermeld op het etiket.

Hercontrole op gebruik sulfiet in vlees

In 2018 werden 21 slagers geinspecteerd, 62% daarvan gebruikte sulfiet als toevoegingsmiddel zonder dit te vermelden op het etiket. In 2019 werden 42 bedrijven geïnspecteerd, waarvan bij 50% sulfiet in vlees werd geconstateerd. Eind 2019 is voor de derde keer op rij een inspectie uitgevoerd door de NVWA. Er werden 46 bedrijven geïnspecteerd, daarvan gebruikte 15% sulfiet in vlees. Alle bedrijven waar het gebruik van sulfiet is geconstateerd hebben twee bestuurlijke boetes gekregen, zowel voor het gebruik van een niet-toegestaan additief als voor het niet vermelden van het allergeen op het etiket. Eén bedrijf mag zelfs helemaal geen vleesbereidingen meer maken, omdat het voor de derde keer in 2 jaar tijd is betrapt op het gebruik van sulfiet.

De controles zijn gericht uitgeoefend, onder bedrijven die eerder de fout in gingen met sulfietgebruik en bedrijven die nog niet eerder waren gecontroleerd op het gebruik van sulfiet, maar die wel recent sulfiet hebben gekocht.

Alternatieven voor sulfiet

Bij de inspecties bleek dat er soms andere middelen dan sulfiet worden gebruikt om het vlees rood te kleuren. Als het gebruik van kleurstoffen volgens de additievenwetgeving niet is toegestaan, dan mogen er echter ook geen andere kleurende levensmiddelen worden gebruikt.

De NVWA zal blijven controleren op het verboden gebruik van sulfiet, daarbij zal ook worden gekeken naar gebruikte alternatieven. De branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept haar leden op om te stoppen met het gebruik van verboden additieven. Samen met de NVWA wordt gewerkt om het verboden gebruik van sulfiet en alternatieven hiervoor te stoppen.

Bron: NVWA: gebruik van sulfiet in vlees minder maar nog steeds niet uitgebannen, 24-02-2020

 

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7150

Inloggen