20 februari 2018

Nieuw specifiek interventiebeleid samenstelling levensmiddelen op 1 maart van kracht

De NVWA heeft nieuw beleid gepubliceerd waarin staat hoe wordt omgegaan met specifieke overtredingen van de wetgeving op het gebied van de samenstelling van bepaalde categorieën levensmiddelen. 

interventiebeleid-samenstelling-levensmiddelen-nvwa

Het nieuwe interventiebeleid treedt op 1 maart aanstaande in werking en vervangt het interventiebeleid bijzondere eet- en drinkwaren (BED).

Het gaat met name om voedingssupplementen, kruidenpreparaten, levensmiddelen met toegevoegde vitaminen en mineralen, levensmiddelen voor specifieke groepen en novel foods.

In het document worden overtredingen ingedeeld naar klassen. De ernst van de overtreding wordt bepaald aan de hand van het gevaar voor de volksgezondheid en de mate waarin de consument kan worden misleid door afwijkingen in de samenstelling. Ook de doelgroep waarvoor het levensmiddel is bestemd kan bepalend zijn voor de ernst van de overtreding. Overtredingen van de wetgeving die de volksgezondheid kunnen schaden worden altijd bestempeld als ernstig. Dit geldt ook voor overtredingen van de wetgeving die vereist dat de veiligheid van voedselingrediënten vooraf is getoetst.

Over het algemeen worden er administratieve sancties (bestuurlijke boete) opgelegd bij overtredingen van de Warenwet en onderliggende besluiten en regelingen als de Geneesmiddelenwet. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er ook strafrechtelijke sancties worden opgelegd.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5842

Inloggen