20 februari 2018

Nieuw specifiek interventiebeleid samenstelling levensmiddelen op 1 maart van kracht

De NVWA heeft nieuw beleid gepubliceerd waarin staat hoe wordt omgegaan met specifieke overtredingen van de wetgeving op het gebied van de samenstelling van bepaalde categorieën levensmiddelen. 

interventiebeleid-samenstelling-levensmiddelen-nvwa

Het nieuwe interventiebeleid treedt op 1 maart aanstaande in werking en vervangt het interventiebeleid bijzondere eet- en drinkwaren (BED).

Het gaat met name om voedingssupplementen, kruidenpreparaten, levensmiddelen met toegevoegde vitaminen en mineralen, levensmiddelen voor specifieke groepen en novel foods.

In het document worden overtredingen ingedeeld naar klassen. De ernst van de overtreding wordt bepaald aan de hand van het gevaar voor de volksgezondheid en de mate waarin de consument kan worden misleid door afwijkingen in de samenstelling. Ook de doelgroep waarvoor het levensmiddel is bestemd kan bepalend zijn voor de ernst van de overtreding. Overtredingen van de wetgeving die de volksgezondheid kunnen schaden worden altijd bestempeld als ernstig. Dit geldt ook voor overtredingen van de wetgeving die vereist dat de veiligheid van voedselingrediënten vooraf is getoetst.

Over het algemeen worden er administratieve sancties (bestuurlijke boete) opgelegd bij overtredingen van de Warenwet en onderliggende besluiten en regelingen als de Geneesmiddelenwet. Onder bepaalde voorwaarden kunnen er ook strafrechtelijke sancties worden opgelegd.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5842

Inloggen