25 juni 2019

NVWA handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een ‘Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten’ gepubliceerd. Het handboek is onderdeel van het webdossier additieven, waarin fabrikanten van levensmiddelen meer informatie kunnen vinden over de wettelijke regels die gelden voor levensmiddelenadditieven.

additievenhandboekwebdossier

In het webdossier worden de belangrijkste punten uitgelicht. Wil u meer achtergrondinformatie, dan is daarvoor het handboek. Stap voor stap worden de verschillende onderdelen van de wetgeving behandeld. Er wordt bijvoorbeeld aan de hand van een wegwijzer uitgelegd hoe u kunt bepalen of additief X aan levensmiddel Y mag worden toegevoegd en zo ja, in welke hoeveelheid.

Ook specifieke issues, waarover de laatste jaren discussies met de sector zijn gevoerd, komen aan bod. Zo legt de NVWA onder andere uit wat het huidige standpunt is ten aanzien van het toevoegen van plantenextracten aan levensmiddelen om op die manier een ‘clean label’ te krijgen.

De informatie in het webdossier en in het handboek is nog in ontwikkeling. De NVWA staat open voor input over de bruikbaarheid van het dossier en het handboek.

Het handboek is tot stand gekomen in samenwerking met Eurowet. Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u deze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. stellen. Wij zorgen er dan voor dat uw input bij de NVWA terecht komt.

Heeft u andere vragen over de additievenwetgeving of levensmiddelenwetgeving in het algemeen of wilt u hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelen, neem dan contact op met Eurowet.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...

Inloggen