26 juni 2019

NVWA handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een ‘Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten’ gepubliceerd. Het handboek is onderdeel van het webdossier additieven, waarin fabrikanten van levensmiddelen meer informatie kunnen vinden over de wettelijke regels die gelden voor levensmiddelenadditieven.

additievenhandboekwebdossier

In het webdossier worden de belangrijkste punten uitgelicht. Wil u meer achtergrondinformatie, dan is daarvoor het handboek. Stap voor stap worden de verschillende onderdelen van de wetgeving behandeld. Er wordt bijvoorbeeld aan de hand van een wegwijzer uitgelegd hoe u kunt bepalen of additief X aan levensmiddel Y mag worden toegevoegd en zo ja, in welke hoeveelheid.

Ook specifieke issues, waarover de laatste jaren discussies met de sector zijn gevoerd, komen aan bod. Zo legt de NVWA onder andere uit wat het huidige standpunt is ten aanzien van het toevoegen van plantenextracten aan levensmiddelen om op die manier een ‘clean label’ te krijgen.

De informatie in het webdossier en in het handboek is nog in ontwikkeling. De NVWA staat open voor input over de bruikbaarheid van het dossier en het handboek.

Het handboek is tot stand gekomen in samenwerking met Eurowet. Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan kunt u deze via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. stellen. Wij zorgen er dan voor dat uw input bij de NVWA terecht komt.

Heeft u andere vragen over de additievenwetgeving of levensmiddelenwetgeving in het algemeen of wilt u hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelen, neem dan contact op met Eurowet.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...

Inloggen