28 februari 2018

Online aanbod levensmiddelen vaak niet-compliant met EU-wetgeving

Er blijkt heel wat mis te zijn bij websites die online levensmiddelen verkopen. Dit blijkt uit het eerste EU gecoördineerde controleprogramma waarbij is gekeken naar levensmiddelen die via het internet worden aangeboden.

voedingssupplementen-online-verkopen

Het aanbod van voeding op internet neemt toe en daarmee ook de noodzaak om dit online aanbod te controleren.

De controles, die in september 2017 in bijna alle EU-lidstaten en in Zwitserland en Noorwegen, op vrijwillige basis werden uitgevoerd, waren met name gericht op bepaalde novel foods die niet zijn toegelaten in de EU en op voedingssupplementen met medische claims.

In totaal zijn bijna 1100 websites gecheckt op voedingsmiddelen die niet-compliant waren met de EU levensmiddelenwetgeving. In totaal werden er 779 producten gevonden die duidelijk niet-compliant waren. In 440 van deze gevallen werden er ook direct maatregelen genomen, zoals inspecties, waarschuwingen en in sommige gevallen zelfs boetes.

Ruim 400 keer werden er niet-toegelaten novel foods aangeboden en er werden 351 voedingssupplementen met medische claims gevonden. 

Dit hoge online aanbod van levensmiddelen die non-compliant zijn, is een duidelijk teken voor de Europese Commissie dat de controle op eCommerce verscherpt moet worden. Online aanbieders van voedingsmiddelen moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheid en het aanbod van misleidende producten moet omlaag.

Meer nieuws

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
5858

Inloggen