01 maart 2018

Online aanbod levensmiddelen vaak niet-compliant met EU-wetgeving

Er blijkt heel wat mis te zijn bij websites die online levensmiddelen verkopen. Dit blijkt uit het eerste EU gecoördineerde controleprogramma waarbij is gekeken naar levensmiddelen die via het internet worden aangeboden.

voedingssupplementen-online-verkopen

Het aanbod van voeding op internet neemt toe en daarmee ook de noodzaak om dit online aanbod te controleren.

De controles, die in september 2017 in bijna alle EU-lidstaten en in Zwitserland en Noorwegen, op vrijwillige basis werden uitgevoerd, waren met name gericht op bepaalde novel foods die niet zijn toegelaten in de EU en op voedingssupplementen met medische claims.

In totaal zijn bijna 1100 websites gecheckt op voedingsmiddelen die niet-compliant waren met de EU levensmiddelenwetgeving. In totaal werden er 779 producten gevonden die duidelijk niet-compliant waren. In 440 van deze gevallen werden er ook direct maatregelen genomen, zoals inspecties, waarschuwingen en in sommige gevallen zelfs boetes.

Ruim 400 keer werden er niet-toegelaten novel foods aangeboden en er werden 351 voedingssupplementen met medische claims gevonden. 

Dit hoge online aanbod van levensmiddelen die non-compliant zijn, is een duidelijk teken voor de Europese Commissie dat de controle op eCommerce verscherpt moet worden. Online aanbieders van voedingsmiddelen moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheid en het aanbod van misleidende producten moet omlaag.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5858

Inloggen