16 mei 2017

Open brief aan Commissie over opstellen voedingsprofielen

Vijf grote levensmiddelenproducenten, hebben samen met drie gezondheids- en consumentenorganisaties, een open brief aan de Europese Commissie gezonden, waarin zij oproepen om snel te komen met een voorstel voor de vaststelling van voedingsprofielen.

In de claimsverordening (Verordening EG nr. 1924/2006) staat dat de Commissie deze voedingsprofielen uiterlijk op 19 januari 2009 had moeten opstellen. Voedingsprofielen zouden ervoor moeten zorgen dat er geen claims meer gemaakt kunnen worden over levensmiddelen die veel suiker, vet of zout bevatten. Tot op heden zijn ze echter nog niet vastgesteld, eerdere discussies hierover liepen steeds op niets uit.

In een open brief aan de Europese Commissie stellen de partijen dat de EU actie moet ondernemen in de strijd tegen obesitas, waar daar mogelijkheden voor zijn. Het ontbreken van voedingsprofielen betekent dat de huidige claimswetgeving al jaren niet compleet is. Deze situatie is onhoudbaar en moet ze snel mogelijk aangepast worden, zo staat in de brief. 

De brief is ondertekend door de: European Consumer Organization (BEUC), Danone, European Heart Network (EHN), European Public Health Alliance (EPHA), Nestlé, PepsiCo, The Coca-Cola Company en Unilever.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5530

Inloggen