Skip to main content
27 oktober 2016

Parlement wil EU limiet op industriële transvetten in levensmiddelen

De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.

De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een wettelijke limiet moeten vaststellen op de industriÇ®le transvetzuurinhoud van alle levensmiddelen, en bij voorkeur, binnen twee jaar, aldus de parlementsleden. 

In de resolutie wordt erop gewezen dat in Denemarken, het enige EU-land waar sinds 2003 een wettelijke nationale limiet van 2 % transvetzuren in levensmiddelen geldt, sprake is van een daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten. 

Industriële transvetzuren worden vooral gebruikt in goedkopere levensmiddelen, zoals pizza, snacks en patat. 

De resolutie is aangenomen met een ruime meerderheid, 586 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 38 onthoudingen.