26 oktober 2016

Parlement wil EU limiet op industriële transvetten in levensmiddelen

De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.

De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een wettelijke limiet moeten vaststellen op de industriÇ®le transvetzuurinhoud van alle levensmiddelen, en bij voorkeur, binnen twee jaar, aldus de parlementsleden. 

In de resolutie wordt erop gewezen dat in Denemarken, het enige EU-land waar sinds 2003 een wettelijke nationale limiet van 2 % transvetzuren in levensmiddelen geldt, sprake is van een daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten. 

Industriële transvetzuren worden vooral gebruikt in goedkopere levensmiddelen, zoals pizza, snacks en patat. 

De resolutie is aangenomen met een ruime meerderheid, 586 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 38 onthoudingen.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

5585

Inloggen