Parlement wil EU limiet op industriële transvetten in levensmiddelen
De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.
De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een wettelijke limiet moeten vaststellen op de industriǮle transvetzuurinhoud van alle levensmiddelen, en bij voorkeur, binnen twee jaar, aldus de parlementsleden.
In de resolutie wordt erop gewezen dat in Denemarken, het enige EU-land waar sinds 2003 een wettelijke nationale limiet van 2 % transvetzuren in levensmiddelen geldt, sprake is van een daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten.
Industriële transvetzuren worden vooral gebruikt in goedkopere levensmiddelen, zoals pizza, snacks en patat.
De resolutie is aangenomen met een ruime meerderheid, 586 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 38 onthoudingen.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...