27 oktober 2016

Parlement wil EU limiet op industriële transvetten in levensmiddelen

De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.

De Europese Commissie zou zo snel mogelijk een wettelijke limiet moeten vaststellen op de industriÇ®le transvetzuurinhoud van alle levensmiddelen, en bij voorkeur, binnen twee jaar, aldus de parlementsleden. 

In de resolutie wordt erop gewezen dat in Denemarken, het enige EU-land waar sinds 2003 een wettelijke nationale limiet van 2 % transvetzuren in levensmiddelen geldt, sprake is van een daling van het aantal doden door hart- en vaatziekten. 

Industriële transvetzuren worden vooral gebruikt in goedkopere levensmiddelen, zoals pizza, snacks en patat. 

De resolutie is aangenomen met een ruime meerderheid, 586 stemmen voor, 19 stemmen tegen en 38 onthoudingen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5585

Inloggen