02 maart 2017

Stevia in snoep met verlaagde energetische waarde

De zoetstof steviolglycosiden (E 960) mag met ingang van 20 maart 2017 ook gebruikt worden in suikergoedproducten met verlaagde energetische waarden. 

Het mocht al worden toegevoegd aan snoepgoed, verfrissende sterk gearomatiseerde keelpastilles en microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers.

Het gebruik van het additief wordt nu ook toegelaten ter vermindering van de verbrandingswaarde van hard snoepgoed (snoep en lolly's), zacht snoepgoed (kauwsnoep, gomsnoep met vruchtensmaak en schuimachtig suikerwerk/spekken), drop, nougat en marsepein.  Voor deze voedingsmiddelen geldt een maximumgehalte van 350 mg/kg. Daarnaast mag het worden toegevoegd aan verfrissende sterk gearomatiseerde keelpastilles, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers (met een maximumgehalte van 670 mg/kg) en microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers (met een maximumgehalte van 2.000 mg/kg).

Steviolglycosiden worden toegevoegd om levensmiddelen een zoete smaak te geven, zij bevatten geen calorieën. Door steviolglycosiden te combineren met suiker verbetert de smaak van de levensmiddelen, omdat suiker de bittere nasmaak van steviolglycosiden verdoezelt.

De wijziging is vastgesteld bij Verordening (EU) 2017/335 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008, waarbij de EU-lijst is vastgesteld van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en van de gebruiksvoorwaarden daarvoor. 

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5534

Inloggen