01 maart 2017

Stevia in snoep met verlaagde energetische waarde

De zoetstof steviolglycosiden (E 960) mag met ingang van 20 maart 2017 ook gebruikt worden in suikergoedproducten met verlaagde energetische waarden. 

Het mocht al worden toegevoegd aan snoepgoed, verfrissende sterk gearomatiseerde keelpastilles en microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers.

Het gebruik van het additief wordt nu ook toegelaten ter vermindering van de verbrandingswaarde van hard snoepgoed (snoep en lolly's), zacht snoepgoed (kauwsnoep, gomsnoep met vruchtensmaak en schuimachtig suikerwerk/spekken), drop, nougat en marsepein.  Voor deze voedingsmiddelen geldt een maximumgehalte van 350 mg/kg. Daarnaast mag het worden toegevoegd aan verfrissende sterk gearomatiseerde keelpastilles, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers (met een maximumgehalte van 670 mg/kg) en microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers (met een maximumgehalte van 2.000 mg/kg).

Steviolglycosiden worden toegevoegd om levensmiddelen een zoete smaak te geven, zij bevatten geen calorieën. Door steviolglycosiden te combineren met suiker verbetert de smaak van de levensmiddelen, omdat suiker de bittere nasmaak van steviolglycosiden verdoezelt.

De wijziging is vastgesteld bij Verordening (EU) 2017/335 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EG) nr. 1333/2008, waarbij de EU-lijst is vastgesteld van voor gebruik in levensmiddelen goedgekeurde levensmiddelenadditieven en van de gebruiksvoorwaarden daarvoor. 

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

5534

Inloggen