15 februari 2018

Strengere beperkingen vastgesteld voor gebruik van BPA in voedselcontactmaterialen

De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening gepubliceerd die strengere beperkingen vaststelt betreffende het gebruik van bisfenol A (BPA) in materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. 

bpa-voedselcontactmaterialen

Daarnaast zijn er regels vastgesteld betreffende het gebruik van BPA in vernissen en coatings die op materialen en voorwerpen worden aangebracht.

Bij Verordening (EU) 2018/213 wordt de maximale toegestane hoeveelheid afgegeven stof (de 'specifieke migratielimiet' of 'SML') voor voedselcontactmaterialen van kunststof verlaagd van 0,6 mg BPA per kg levensmiddel naar 0,05. Deze limiet gaat ook gelden voor vernissen en coatings die op materialen en voorwerpen worden aangebracht, wanneer BPA is gebruikt bij de productie van deze vernissen of coatings. BPA wordt vaak gebruikt in epoxyharsen voor vernissen en coatings die worden aangebracht op de binnenkant van voedselblikken.

Sinds 2011 geldt er een verbod op het gebruik van BPA bij de vervaardiging van zuigflessen van polycarbonaat voor zuigelingen. Dit verbod wordt nu uitgebreid tot de vervaardiging van drinkbekers of flessen van polycarboncaat die op grond van hun lekkagevrije eigenschappen bestemd zijn voor zuigelingen en peuters. 

De nieuwe verordening is van toepassing met ingang van 6 september 2018. Materialen en voorwerpen waarop vernissen en coatings zijn aangebracht, en materialen en voorwerpen van kunststof die vóór 6 september 2018 legaal in de handel zijn gebracht, mogen in de handel blijven totdat de voorraden zijn uitgeput.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5800

Inloggen