14 februari 2018

Strengere beperkingen vastgesteld voor gebruik van BPA in voedselcontactmaterialen

De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening gepubliceerd die strengere beperkingen vaststelt betreffende het gebruik van bisfenol A (BPA) in materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. 

bpa-voedselcontactmaterialen

Daarnaast zijn er regels vastgesteld betreffende het gebruik van BPA in vernissen en coatings die op materialen en voorwerpen worden aangebracht.

Bij Verordening (EU) 2018/213 wordt de maximale toegestane hoeveelheid afgegeven stof (de 'specifieke migratielimiet' of 'SML') voor voedselcontactmaterialen van kunststof verlaagd van 0,6 mg BPA per kg levensmiddel naar 0,05. Deze limiet gaat ook gelden voor vernissen en coatings die op materialen en voorwerpen worden aangebracht, wanneer BPA is gebruikt bij de productie van deze vernissen of coatings. BPA wordt vaak gebruikt in epoxyharsen voor vernissen en coatings die worden aangebracht op de binnenkant van voedselblikken.

Sinds 2011 geldt er een verbod op het gebruik van BPA bij de vervaardiging van zuigflessen van polycarbonaat voor zuigelingen. Dit verbod wordt nu uitgebreid tot de vervaardiging van drinkbekers of flessen van polycarboncaat die op grond van hun lekkagevrije eigenschappen bestemd zijn voor zuigelingen en peuters. 

De nieuwe verordening is van toepassing met ingang van 6 september 2018. Materialen en voorwerpen waarop vernissen en coatings zijn aangebracht, en materialen en voorwerpen van kunststof die vóór 6 september 2018 legaal in de handel zijn gebracht, mogen in de handel blijven totdat de voorraden zijn uitgeput.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5800

Inloggen