12 december 2016

Voedingswaardevermelding verplicht vanaf 13 december 2016

Vanaf vandaag is het verplicht om de voedingswaarde van voorverpakte levensmiddelen op het etiket te vermelden. Het laatste gedeelte van Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is met ingang van 13 december 2016 van toepassing geworden. 

Vanaf vandaag moet verplicht op het etiket vermeld worden:

- de energetische waarde
- de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. 

Dit mag worden aangevuld met de hoeveelheden van een of meer van de volgende nutriënten: enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, polyolen, zetmeel, vezels en bepaalde vitamines en mineralen.

De voedingswaarde moet, als de ruimte dit toelaat, in de vorm van een tabel worden vermeld met de cijfers onder elkaar. Past dit niet, dan mogen de gegevens ook achter elkaar geplaatst worden. 

De energetische waarde en hoeveelheden nutriënten hebben betrekking op het levensmiddel zoals dit wordt verkocht. Zo nodig kan de informatie betrekking hebben op het levensmiddel na bereiding. Dan moet er echter wel een voldoende gedetailleerde bereidingswijze worden aangegeven en er moet worden vermeld dat de informatie betrekking heeft op het voor consumptie geschikt gemaakte levensmiddel.

De energetische waarde en hoeveelheden nutriënten moeten worden uitgedrukt per 100 g of 100 ml. De eventuele vermelding van vitaminen en mineralen wordt daarnaast uitgedrukt als percentage in de verordening vastgestelde referentie-innames per 100 g of 100 ml. 

Ook de energetische waarde en de nutriënten mogen daarnaast worden uitgedrukt als percentage van de referentie-innames per 100 g of per 100 ml. In de onmiddellijke nabijheid van de voedingswaardetabel moet dan worden vermeld: "Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8 400 kJ/2 000 kcal)". Aanvullende uitdrukking per portie of consumptie-eenheid is onder voorwaarden toegestaan. 

Een aantal levensmiddelen is vrijgesteld van verplichte voedingswaardevermelding, waaronder onverwerkte producten die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten, kauwgom, levensmiddelen in verpakkingen of recipiënten waarvan het grootste oppervlak minder dan 25 cm2 bedraagt en kruiden, specerijen of mengsels daarvan. Zie voor een volledig overzicht van de vrijgestelde levensmiddelen, bijlage V van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Als u vragen heeft over de voedingswaarde-etikettering of wilt laten controleren of uw etiketten aan de wettelijke eisen voldoen, neem dan contact met ons op.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5578

Inloggen