13 december 2016

Voedingswaardevermelding verplicht vanaf 13 december 2016

Vanaf vandaag is het verplicht om de voedingswaarde van voorverpakte levensmiddelen op het etiket te vermelden. Het laatste gedeelte van Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is met ingang van 13 december 2016 van toepassing geworden. 

Vanaf vandaag moet verplicht op het etiket vermeld worden:

- de energetische waarde
- de hoeveelheden vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. 

Dit mag worden aangevuld met de hoeveelheden van een of meer van de volgende nutriënten: enkelvoudig onverzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren, polyolen, zetmeel, vezels en bepaalde vitamines en mineralen.

De voedingswaarde moet, als de ruimte dit toelaat, in de vorm van een tabel worden vermeld met de cijfers onder elkaar. Past dit niet, dan mogen de gegevens ook achter elkaar geplaatst worden. 

De energetische waarde en hoeveelheden nutriënten hebben betrekking op het levensmiddel zoals dit wordt verkocht. Zo nodig kan de informatie betrekking hebben op het levensmiddel na bereiding. Dan moet er echter wel een voldoende gedetailleerde bereidingswijze worden aangegeven en er moet worden vermeld dat de informatie betrekking heeft op het voor consumptie geschikt gemaakte levensmiddel.

De energetische waarde en hoeveelheden nutriënten moeten worden uitgedrukt per 100 g of 100 ml. De eventuele vermelding van vitaminen en mineralen wordt daarnaast uitgedrukt als percentage in de verordening vastgestelde referentie-innames per 100 g of 100 ml. 

Ook de energetische waarde en de nutriënten mogen daarnaast worden uitgedrukt als percentage van de referentie-innames per 100 g of per 100 ml. In de onmiddellijke nabijheid van de voedingswaardetabel moet dan worden vermeld: "Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8 400 kJ/2 000 kcal)". Aanvullende uitdrukking per portie of consumptie-eenheid is onder voorwaarden toegestaan. 

Een aantal levensmiddelen is vrijgesteld van verplichte voedingswaardevermelding, waaronder onverwerkte producten die bestaan uit één ingrediënt of categorie van ingrediënten, kauwgom, levensmiddelen in verpakkingen of recipiënten waarvan het grootste oppervlak minder dan 25 cm2 bedraagt en kruiden, specerijen of mengsels daarvan. Zie voor een volledig overzicht van de vrijgestelde levensmiddelen, bijlage V van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Als u vragen heeft over de voedingswaarde-etikettering of wilt laten controleren of uw etiketten aan de wettelijke eisen voldoen, neem dan contact met ons op.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5578

Inloggen