17 januari 2017

EU moet gaan controleren op koolwaterstoffen uit minerale oliën in levensmiddelen en verpakkingen

EU lidstaten zouden de aanwezigheid moeten gaan controleren van koolwaterstoffen uit minerale oliën (mineral oil hydrocarbons, "MOH's") in levensmiddelen en in materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Dit staat in Aanbeveling (EU) 2017/84 van 16 januari.

De controle zou moeten plaatsvinden in 2017 en 2018. Producten die gecontroleerd moeten worden zijn: dierlijk vet, brood(jes), banketbakkerswaren, ontbijtgranen, suikerwerk (met inbegrip van chocolade) en cacao, visvlees, visproducten (vis in blik), granen voor menselijke consumptie, ijs en desserts, oliehoudende zaden, deegwaren, van granen afgeleide producten, peulvruchten, worst, noten, plantaardige olie en materialen die met levensmiddelen in contact komen en voor die producten worden gebruikt. 

Er moeten nog richtsnoeren worden ontwikkeld door het referentielaboratorium van de Europese Unie om te zorgen dat er betrouwbare en vergelijkbare controleresultaten worden geproduceerd. Monsters van levensmiddelen moeten worden genomen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 333/2007. Monsters van materialen die met levensmiddelen in contact komen, zouden moeten worden verricht volgens de beste praktijken die voor specifieke materialen of voorwerpen passend zijn. Meer informatie hierover moet worden opgenomen in de richtsnoeren. 

Wanneer MOH's worden geconstateerd, zou er verder onderzoek moeten worden verricht, bijvoorbeeld naar de mogelijke bronnen van de contaminatie. 

MOH's zijn chemische verbinden die voornamelijk worden gewonnen uit ruwe olie of kunstmatig worden geproduceerd uit kolen, aardgas en biomassa. Zij komen in levensmiddelen terecht door milieuverontreiniging of bijvoorbeeld via smeermiddelen voor machines die worden gebruikt bij de oogst en de productie van levensmiddelen, maar ze zijn ook aanwezig in verpakkingen van papier of karton.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5573

Inloggen