18 januari 2017

EU moet gaan controleren op koolwaterstoffen uit minerale oliën in levensmiddelen en verpakkingen

EU lidstaten zouden de aanwezigheid moeten gaan controleren van koolwaterstoffen uit minerale oliën (mineral oil hydrocarbons, "MOH's") in levensmiddelen en in materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Dit staat in Aanbeveling (EU) 2017/84 van 16 januari.

De controle zou moeten plaatsvinden in 2017 en 2018. Producten die gecontroleerd moeten worden zijn: dierlijk vet, brood(jes), banketbakkerswaren, ontbijtgranen, suikerwerk (met inbegrip van chocolade) en cacao, visvlees, visproducten (vis in blik), granen voor menselijke consumptie, ijs en desserts, oliehoudende zaden, deegwaren, van granen afgeleide producten, peulvruchten, worst, noten, plantaardige olie en materialen die met levensmiddelen in contact komen en voor die producten worden gebruikt. 

Er moeten nog richtsnoeren worden ontwikkeld door het referentielaboratorium van de Europese Unie om te zorgen dat er betrouwbare en vergelijkbare controleresultaten worden geproduceerd. Monsters van levensmiddelen moeten worden genomen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 333/2007. Monsters van materialen die met levensmiddelen in contact komen, zouden moeten worden verricht volgens de beste praktijken die voor specifieke materialen of voorwerpen passend zijn. Meer informatie hierover moet worden opgenomen in de richtsnoeren. 

Wanneer MOH's worden geconstateerd, zou er verder onderzoek moeten worden verricht, bijvoorbeeld naar de mogelijke bronnen van de contaminatie. 

MOH's zijn chemische verbinden die voornamelijk worden gewonnen uit ruwe olie of kunstmatig worden geproduceerd uit kolen, aardgas en biomassa. Zij komen in levensmiddelen terecht door milieuverontreiniging of bijvoorbeeld via smeermiddelen voor machines die worden gebruikt bij de oogst en de productie van levensmiddelen, maar ze zijn ook aanwezig in verpakkingen van papier of karton.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5573

Inloggen