19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere etiketteringsregels komen voor vruchtensap, honing en jam.

strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam

Vermelding geografische oorsprong en betere traceerbaarheid honing

Om de consument meer informatie over de oorsprong van honing te verstrekken wil het Parlement dat voortaan op het etiket wordt vermeld in welk land of welke landen de honing is geoogst. Deze vermelding moet in hetzelfde gezichtsveld komen als de productaanduiding. Dit moet helpen fraude in de honingsector te voorkomen en betere controle mogelijk maken. Daarnaast moet er een traceerbaarheidsysteem komen waarbij lidstaten de hele honingketen kunnen traceren tot aan de imkers of de producent in het geval van ingevoerde honing. Verder komen er strengere voorschriften voor het gebruik van de benaming ‘honing’.

In het kader van de “van boer tot bord”-strategie wil het Parlement dat voortaan de geografische oorsprong op het etiket vermeld wordt. Dit geldt ook voor producten die vallen onder de vruchtensappen- en jamrichtlijn, 

Betere informatie over vrije en toegevoegde suikers in vruchtensappen

Het Europees Parlement is van mening dat misleidende etikettering, waarbij consumenten worden aangemoedigd om vers fruit of verse groenten te vervangen door bewerkte sappen of nectar, verboden moet worden. Het Parlement wil dat de Europese Commissie voor eind 2024 met een voorstel komt voor herziening van de voedselinformatieverordening, zodat consumenten beter geïnformeerd worden over de aanwezigheid van vrije en toegevoegde suikers in een product.

Er komen regels die het mogelijk maken vruchtensappen met een lager suikergehalte op de markt te brengen. Dit mag echter absoluut niet leiden tot het gebruik van zoetstoffen of additieven ter compensatie van de smaak, textuur en kwaliteit van het product. Het gebruik hiervan in dergelijke producten wordt uitdrukkelijk verboden. Ook mogen er geen claims over bijvoorbeeld gezondheidsvoordelen of de voedingswaarde worden gemaakt ten opzichte van ‘normale’ vruchtensappen.

Ook wil het Parlement dat de EFSA uiterlijk 31 december 2024 opnieuw heeft gekeken naar de veiligheid van aspartaam. Dit naar aanleiding van recente verklaringen van de WHO over de mogelijkheid dat de zoetstof kankerverwekkend is.

Volgende stappen

Het is nu aan de Raad om het standpunt van het Europees Parlement goed te keuren of wijzigingen voor te stellen. Lees hier de door het Parlement aangenomen tekst. 

Heeft u een Professional abonnement, log dan hieronder in om het volledige artikel te lezen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

Inloggen