16 mei 2017

Europees Parlement wil aanpak voedselverspilling

Het Europees Parlement wil dat voedselverspilling in de EU wordt aangepakt. Een resolutie van parlementslid Biljana Borzan is met een ruime meerderheid aangenomen (623 stemmen voor, 33 tegen en 20 onthoudingen). De voedselverspilling in de EU moet in 2025 met 30% verminderd zijn en in 2030 met 50%.

In de resolutie wordt de Europese Commissie opgeroepen om het doen van voedseldonaties eenvoudiger te maken en om een einde te maken aan de verwarring over houdbaarheidsdata.

Houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is dat consumenten niet goed weten wat het verschil is tussen ' minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Er wordt veel voedsel weggegooid als de '?ten minste houdbaar tot' datum voorbij is, terwijl de voedingsmiddelen vaak nog prima geconsumeerd kunnen worden. 

De Europese Commissie zal moeten onderzoeken wat de voordelen kunnen zijn van het niet meer vermelden van deze data voor producten, waarbij dit geen risico oplevert voor de volksgezondheid of het milieu. 

Vereenvoudigen voedseldonaties

De Europese Commissie zou een wijziging moeten voorstellen van de BTW richtlijn, waarbij het mogelijk wordt om belastingvrijstellingen voor voedseldonaties in te stellen.

Cijfers voedselverspilling

In de EU wordt naar schatting zo'n 88 miljoen voedsel per jaar verspild, dit is 173 kg per hoofd van de bevolking per jaar. De productie en de verwerking van het afval leidt tot een emissie van 170 miljoen ton CO2 en consumeert 26 miljoen ton aan bronnen.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

5529

Inloggen