17 mei 2017

Europees Parlement wil aanpak voedselverspilling

Het Europees Parlement wil dat voedselverspilling in de EU wordt aangepakt. Een resolutie van parlementslid Biljana Borzan is met een ruime meerderheid aangenomen (623 stemmen voor, 33 tegen en 20 onthoudingen). De voedselverspilling in de EU moet in 2025 met 30% verminderd zijn en in 2030 met 50%.

In de resolutie wordt de Europese Commissie opgeroepen om het doen van voedseldonaties eenvoudiger te maken en om een einde te maken aan de verwarring over houdbaarheidsdata.

Houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is dat consumenten niet goed weten wat het verschil is tussen ' minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Er wordt veel voedsel weggegooid als de '?ten minste houdbaar tot' datum voorbij is, terwijl de voedingsmiddelen vaak nog prima geconsumeerd kunnen worden. 

De Europese Commissie zal moeten onderzoeken wat de voordelen kunnen zijn van het niet meer vermelden van deze data voor producten, waarbij dit geen risico oplevert voor de volksgezondheid of het milieu. 

Vereenvoudigen voedseldonaties

De Europese Commissie zou een wijziging moeten voorstellen van de BTW richtlijn, waarbij het mogelijk wordt om belastingvrijstellingen voor voedseldonaties in te stellen.

Cijfers voedselverspilling

In de EU wordt naar schatting zo'n 88 miljoen voedsel per jaar verspild, dit is 173 kg per hoofd van de bevolking per jaar. De productie en de verwerking van het afval leidt tot een emissie van 170 miljoen ton CO2 en consumeert 26 miljoen ton aan bronnen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5529

Inloggen