16 mei 2017

Europees Parlement wil aanpak voedselverspilling

Het Europees Parlement wil dat voedselverspilling in de EU wordt aangepakt. Een resolutie van parlementslid Biljana Borzan is met een ruime meerderheid aangenomen (623 stemmen voor, 33 tegen en 20 onthoudingen). De voedselverspilling in de EU moet in 2025 met 30% verminderd zijn en in 2030 met 50%.

In de resolutie wordt de Europese Commissie opgeroepen om het doen van voedseldonaties eenvoudiger te maken en om een einde te maken aan de verwarring over houdbaarheidsdata.

Houdbaarheidsdata

Een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is dat consumenten niet goed weten wat het verschil is tussen ' minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Er wordt veel voedsel weggegooid als de '?ten minste houdbaar tot' datum voorbij is, terwijl de voedingsmiddelen vaak nog prima geconsumeerd kunnen worden. 

De Europese Commissie zal moeten onderzoeken wat de voordelen kunnen zijn van het niet meer vermelden van deze data voor producten, waarbij dit geen risico oplevert voor de volksgezondheid of het milieu. 

Vereenvoudigen voedseldonaties

De Europese Commissie zou een wijziging moeten voorstellen van de BTW richtlijn, waarbij het mogelijk wordt om belastingvrijstellingen voor voedseldonaties in te stellen.

Cijfers voedselverspilling

In de EU wordt naar schatting zo'n 88 miljoen voedsel per jaar verspild, dit is 173 kg per hoofd van de bevolking per jaar. De productie en de verwerking van het afval leidt tot een emissie van 170 miljoen ton CO2 en consumeert 26 miljoen ton aan bronnen.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

5529

Inloggen