Europese Rekenkamer onderzoekt voedselveiligheidsbeleid
De Europese Rekenkamer (ERK) controleert momenteel het voedselveiligheidsbeleid van de Europese Unie. Onderzocht wordt of het model voor voedselveiligheid van de EU een goede basis heeft en of het ervoor zorgt dat er geen chemische gevaren voorkomen in levensmiddelen.
Er zijn drie soorten risico's die de voedselveiligheid in gevaar kunnen brengen: fysieke, biologische en chemische. De controle van de Rekenmaker is gericht op het controlesysteem voor chemische gevaren - giftige stoffen die van nature in voeding voorkomen of daaraan worden toegevoegd bij de productie of de verwerking daarvan. Bijvoorbeeld reinigings- of bestrijdingsmiddelen en bepaalde metalen.
“Het waarborgen van de veiligheid van het voedsel dat wij consumeren is een van de belangrijkste doelstellingen van de EU,” aldus Janusz Wojciechowski, het lid van de Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle. “Deze controle moet de consument helpen om beter te begrijpen hoe het voedselveiligheidsmodel van de EU werkt, en bijdragen tot het vertrouwen van de consument in het voedselveiligheidsbeleid van de EU.”
Naast gesprekken met personeel van de Europese Commissie en de relevante EU-agentschappen, zullen ook belanghebbenden uit de levensmiddelenindustrie geraadpleegd worden. Nederland is een van de drie lidstaten die bezocht wordt. Naar verwacht zal het controleverslag eind 2018 worden gepubliceerd.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...