Skip to main content
07 februari 2018

Europese Rekenkamer onderzoekt voedselveiligheidsbeleid

De Europese Rekenkamer (ERK) controleert momenteel het voedselveiligheidsbeleid van de Europese Unie. Onderzocht wordt of het model voor voedselveiligheid van de EU een goede basis heeft en of het ervoor zorgt dat er geen chemische gevaren voorkomen in levensmiddelen. 

Er zijn drie soorten risico's die de voedselveiligheid in gevaar kunnen brengen: fysieke, biologische en chemische. De controle van de Rekenmaker is gericht op het controlesysteem voor chemische gevaren - giftige stoffen die van nature in voeding voorkomen of daaraan worden toegevoegd bij de productie of de verwerking daarvan. Bijvoorbeeld reinigings- of bestrijdingsmiddelen en bepaalde metalen. 

“Het waarborgen van de veiligheid van het voedsel dat wij consumeren is een van de belangrijkste doelstellingen van de EU,” aldus Janusz Wojciechowski, het lid van de Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor de controle. “Deze controle moet de consument helpen om beter te begrijpen hoe het voedselveiligheidsmodel van de EU werkt, en bijdragen tot het vertrouwen van de consument in het voedselveiligheidsbeleid van de EU.”

Naast gesprekken met personeel van de Europese Commissie en de relevante EU-agentschappen, zullen ook belanghebbenden uit de levensmiddelenindustrie geraadpleegd worden. Nederland is een van de drie lidstaten die bezocht wordt. Naar verwacht zal het controleverslag eind 2018 worden gepubliceerd.