03 november 2016

Handhaving- en inspectiegegevens NVWA voortaan openbaar

Het wordt eenvoudiger voor de NVWA om handhaving- en inspectiegegevens openbaar te maken. De Eerste Kamer heeft op 2 november ingestemd met een wijziging van de Gezondheidswet, die ervoor zorgt dat openbaarmaking makkelijker wordt.

Dit is goed nieuws voor de consumenten, aldus minister Schippers. Het wordt veel makkelijker om te zien bij welke bedrijven het bijvoorbeeld niet goed gesteld is met de hygiëne. Op die manier kan de consument bewustere keuzes maken en worden bedrijven ertoe aangezet om zaken die niet aan de wettelijke eisen voldoen te verbeteren.

Consumentenorganisaties, als Foodwatch en de Consumentenbond, zijn blij met de openbaarmaking van inspectieresultaten, maar pleiten er wel voor dat de inspectiegegevens op een toegankelijke manier worden gepresenteerd. 

In een algemene maatregel van bestuur wordt aangegeven welke inspectieresultaten openbaar gemaakt moeten worden. In de komende jaren zullen steeds meer inspectietrajecten worden toegevoegd, dit traject wordt stapsgewijs uitgebouwd in drie tot vijf jaar.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
5583

Inloggen