Nieuwe regels voor de aanduiding van meel en brood
Met ingang van 1 juli 2020 zullen er in Nederland nieuwe regels gaan gelden voor het aanduiden van meel en brood. De bestaande wetgeving wordt, op verzoek van de bakkerijsector zelf en van consumentenorganisaties, aangepast. Aanduidingen op brood en meel moeten beter overeenstemmen met de verwachtingen van consumenten.

De nieuwe regels kunnen het noodzakelijk maken aanpassingen in de receptuur te doen en de etikettering aan te passen. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje.
Verplichte vermelding wit, bruin of volkoren
Het wordt voor al het brood verplicht te vermelden wat de basis is van het meelbestanddeel: wit (bloem), bruin of volkoren. De consument kan zo eenvoudig zien om welk soort brood het gaan, ongeacht de kleur van het brood.
Brood uit één graansoort
Brood mag worden aangeduid met de naam van één graansoort op voorwaarde dat het meelbestanddeel voor minimaal 98% afkomstig is van de betreffende graansoort. Bijvoorbeeld speltbrood mag voortaan alleen zo genoemd worden als minimaal 98% speltmeel is gebruikt.
Brood uit twee of meer graansoorten
Bestaat het brood uit twee of meer graansoorten dan gelden er specifieke eisen voor de samenstelling. Op het etiket van brood dat uit twee of meer graansoorten bestaat moeten deze soorten vermeld worden. Dit moet in afnemende volgorde van de hoeveelheid waarin de graansoorten in het brood aanwezig zijn. Bestaat het brood bijvoorbeeld uit tarwemeel aangevuld met speltmeel, dan moet het brood als ‘tarwespeltbrood’ worden aangeduid. Zo wordt voorkomen dat er brood met een bepaalde aanduiding wordt verkocht terwijl er maar een kleine hoeveelheid meel van de betreffende graansoort in zit.
Meergranenbrood
De aanduiding meergranen mag alleen worden gebruikt wanneer het meelbestanddeel uit minimaal drie verschillende graansoorten bestaat. De graansoort, die voor het grootste gedeelte aanwezig is, mag maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen. Het gaat hier om de graansoorten in het meelbestanddeel. Zaden en pitten of de graansoorten die aanwezig zijn in broodverbetermiddelen en als decoratie tellen niet mee. In de ingrediëntendeclaratie moet de hoeveelheid van de afzonderlijke graanbestanddelen worden vermeld, uitgedrukt als percentage in het brood.
Desem
Er is een wettelijke definitie vastgesteld van (zuur)desem.
“(zuur)desem: een product dat ontstaat na fermentatie van een mengsel op basis van graan, water en van nature aanwezige micro-organismen, waarbij de micro-organismen in een actieve toestand aanwezig zijn of reactiveerbaar zijn.”
Een brood mag alleen als (zuur)desembrood worden aangeduid als (zuur)desem als enige rijsmiddel is gebruikt. Er mag eventueel maximaal 0,2% droge gist of maximaal 0,5% verse gist worden toegevoegd aan het meelbestanddeel. Voor een (zuur)desembrood met vruchten, noten, zaden en pitten (minimaal 30% van het totaalgewicht) mag de hoeveelheid toegevoegde gist in totaal maximaal 0,5% droge gist of maximaal 1,2% verse gist van het meelbestanddeel bedragen.
Nieuwe maatduiding
Naast heel en half mag voortaan ook ‘midden’ of ‘middengroot’ worden gebruikt in de aanduiding van brood waarvan de hoeveelheid droge stof ligt tussen de 360 en 400 gram of gebakken in een bakblik kleiner dan 27 centimeter. Dit was een wens van de bakkerijsector, omdat er steeds meer nieuwe vormen en afmetingen voor brood komen.
Overgangsbepalingen
Om de sector de tijd te geven om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen, wordt een overgangsperiode van twee jaar ingevoerd.
Meer nieuws
Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score
Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen
Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken
Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.
...