22 april 2020

NVWA publiceert handboek over de wetgeving ten aanzien van voeding voor specifieke groepen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een derde handboek gepubliceerd waarin een duidelijke toelichting wordt gegeven op de regels die gelden voor voeding voor specifieke groepen.

handboek1

Na de handboeken over additieven en etikettering is er nu ook een handboek waarin de wetgeving voor specifieke groepen uiteengezet wordt.

Uitgangspunt is Verordening (EU) nr. 609/2013 waarin regels staan voor:

  • levensmiddelen voor zuigelingen en peuters;
  • voeding voor medisch gebruik; en
  • de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing.

In Nederland is deze Europese regelgeving geïmplementeerd via het Warenwetbesluit bijzondere voeding 2016.

In het handboek wordt uitgelegd welke wettelijke eisen er gelden voor de verschillende categorieën producten, onder andere qua samenstelling, etikettering en voedings- en gezondheidsclaims.

Ook is er een hoofdstuk over onderwerpen die niet onder de regelgeving voor voeding voor specifieke groepen vallen, zoals maaltijdvervangers, peutermelk en sportvoeding. Peutermelk bijvoorbeeld, valt niet onder de regeling voor voeding voor specifieke groepen, maar er is ook geen aparte Europese regeling voor. Dergelijke producten moeten tot nu toe voldoen aan de Europese en nationale regels die gelden voor voedingsmiddelen in het algemeen. Het Ministerie van VWS zou graag zien dat er een Europese regeling voor peutermelk komt, maar de Europese Commissie ziet dit niet als prioriteit.

In Nederland wordt nu gekeken of het mogelijk is om de Warenwet aan te passen. Zolang de gesprekken hierover nog gaande zijn, heeft de Minister van VWS aan de NVWA gevraagd om niet te handhaven als peutermelk nu niet voldoet aan de regels voor algemene levensmiddelen. Dit geldt in ieder geval tot juli van dit jaar.

De actuele versie van het handboek Regelgeving voeding voor specifieke groepen is gepubliceerd op de website van de NVWA.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7297

Inloggen