07 september 2017

Onderzoeksopzet fipronil in eieren

Minister Schippers van VWS en minister Kamp van EZ hebben de onderzoeksopzet voor de evaluatie van de fipronilcrisis in eieren aan de Tweede Kamer gezonden. Het onderzoek zal geleid worden door mevrouw mr. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State. Doelstelling is het achterhalen van de oorzaak van de crisis en bepalen wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen is.

eieren-fipronil

Het onderzoek zal zich met name richten op de volgende vragen:

  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in de eierketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?
  • Wat is de rol en verantwoordelijkheid van de verschillende actoren in de toezichtketen ten aanzien van de borging van de voedselveiligheid?
  • Hoe hebben de verschillende actoren (privaat en publiek) gehandeld in de afhandeling van de crisis?
  • Hoe hebben de verschillende EU landen en de Europese Commissie gehandeld en hoe kan er beter worden afgestemd?

Het is verder aan mevrouw Sorgdrager om de specifieke vraagstelling aan te scherpen. Streefdatum voor  afronding van het onderzoek is 31 december 2017. De Tweede Kamer heeft tot 14 september de gelegenheid om aanvullende vragen te stellen.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
2048

Inloggen