18 mei 2020

Ontwikkelingen Nutri-Score

Steeds meer fabrikanten en retailers kiezen ervoor om Nutri-Score, het nieuwe voedselkeuzelogo, alvast in te voeren.

nutri-score-a

Het logo is bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van gezondere keuzes op het gebied van voeding. Het wordt ‘front-of-pack’ vermeld en laat aan de hand van de letters A t/m E en het gebruik van verkeerslichtkleuren zien hoe goed de voedingswaarden van een product zijn. De A staat in het groen en betekent dat de voedingswaarde van het product goed is. De E staat in het rood en betekent een slechtere voedingswaarde. De score van een product wordt bepaald door onder andere te kijken naar de hoeveelheid suiker, zout, vet, eiwitten, vezels en calorieën.

Verplichte Nutri-Score in de EU

Op 27 april 2020 hebben 40 belanghebbenden uit de levensmiddelenbranche,  waaronder consumentenorganisaties, beleidsmakers, retailers en fabrikanten, een oproep gedaan om het voedsellogo Nutri-Score verplicht te maken in de EU. Via een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie, roepen zij op om met een wetgevingsvoorstel te komen om dit te regelen. Fabrikanten als Danone, Nestlé, Ahold en HAK zouden graag zien dat de Nutri-Score in de hele EU verplicht wordt.

De Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, Stella Kyriakides, heeft echter aangegeven vooralsnog geen voorstander te zijn van het invoeren van een verplicht voedselkeuzesysteem. Zij wil graag harmonisatie van de vermelding van de voedingswaarde front-of-pack, maar is niet van plan lidstaten te verplichten om daar Nuti-Score voor te gebruiken.

Proef met Nutri-Score

Albert Heijn is op 14 mei 2020 een proef begonnen met de Nutri-Score. De komende zes weken wordt het logo bij ongeveer tweeduizend producten op de website weergegeven. Gekeken wordt of consumenten meer filteren op producten met Nutri-Score, of zij de achtergrondinformatie over het logo duidelijk vinden en of het hun aankooppatroon beïnvloedt. De proef loopt tot 25 juni 2020.

Ook in de winkels zijn producten met Nutri-Score al terug te vinden. Fabrikanten als Hak, Nestlé en Alpro hebben de Nutri-Score al op hun producten vermeld.

Mag de Nutri-Score al worden gebruikt?

Officieel mogen Nederlandse producenten de Nutri-Score nog niet gebruiken. De Nutri-Score is in Nederland nog in ontwikkeling en de achterliggende berekening van diverse producten wordt waarschijnlijk nog aangepast, zodat deze beter bij de voedingsrichtlijnen in Nederland past. Bij producten als kaas, kant-en-klaar maaltijden, soepen en maaltijdsauzen wijkt de Nutri-Score af van de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Dit kan voor verwarring zorgen.

Als hier overeenstemming over bereikt is, moet het logo nog wettelijk worden aangenomen in Nederland. Naar verwachting zal dit medio 2021 worden.

Buitenlandse producenten, uit lidstaten waar Nutri-Score al wel wettelijk is ingevoerd, mogen het logo al gebruiken. Zij mogen producten met het logo ook in Nederland op de markt brengen.

Er zijn ook Nederlandse fabrikanten die de Nutri-Score al vermelden op hun producten. Officieel is dat niet toegestaan, maar er wordt nog niet op gecontroleerd. Ook kan het zijn dat zij dit doen in het kader van een pilot. Hak voert bijvoorbeeld een pilot uit in overleg met de Nederlandse overheid.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

7298

Inloggen