21 november 2017

Raad stemt in met nieuwe verordening biologische productie

Vertegenwoordigers van de Raad van de Europese Unie hebben op 20 november jl. ingestemd met nieuwe regels voor biologische productie en etikettering van biologische producten.

biologische-tomaten

De nieuwe regels zijn moderner en zorgen voor meer uniformiteit binnen de EU. Doel van de nieuwe verordening is het harmoniseren van de regels voor de biologische sector. Er komt één set regels die in de hele EU en voor de volledige biologische sector gaan gelden. Ook landbouwers uit derde landen, die biologische producten exporteren naar de EU, zullen aan deze regels moeten voldoen. Deze eenvoudigere en meer geharmoniseerde aanpak moet ervoor zorgen dat de sector nog sneller kan groeien. De biologische markt in de EU is nu circa 27 miljard euro waard, dit is een stijging van 125% ten opzichte van tien jaar geleden.

Een aantal nieuwe producten, zoals zout, kurk en essentiële oliën, zal onder de nieuwe regels vallen. In de toekomst kunnen er nog meer producten worden toegevoegd. 

Dankzij het EU-logo voor biologische producten krijgen consumenten in heel Europa dezelfde kwaliteitsgaranties.

Certificering wordt eenvoudiger voor kleine landbouwbouwers. Zij kunnen voortaan voor groepscertificering kiezen, waardoor de kosten lager worden en zij makkelijker kunnen deelnemen aan de regeling voor biologische producten. Verder komen er nieuwe mogelijkheden door het openen van een nieuwe markt voor biologische zaden en ander teeltmateriaal met een grote genetische biodiversiteit.

De nieuwe verordening heeft gevolgen voor de bestaande overeenkomsten inzake biologische producten tussen de EU en andere landen. Nu heeft de EU de gelijkwaardigheid in verschillende niet-EU-landen erkend van de regels voor biologische productie en controlesystemen. En andersom hebben sommige derde landen (zoals Canada, Japan en de VS) de EU-regels als gelijkwaardig erkend. Deze bestaande regelingen of overeenkomsten zullen aan de nieuwe regels moeten worden aangepast. De bestaande erkenningen van gelijkwaardigheid zullen moeten worden omgezet in wederzijdse handelsovereenkomsten.

Volgende stap is dat het Europees Parlement zal stemmen over de ontwerpverordening. Als deze wordt aangenomen, zullen de nieuwe regels met ingang van 1 januari 2021 van toepassing zijn. Dit geeft producenten, marktdeelnemers en handelspartners voldoende tijd om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

3580

Inloggen