24 september 2017

Slachthuizen houden zich meestal aan wetgeving, maar hygiëne kan beter

Roodvleesslachthuizen houden zich over het algemeen goed aan de wet- en regelgeving. 

hygiene-slachthuizen

Dat blijkt uit de 2e naleefmonitor roodvleesslachthuizen van de NVWA. Roodvleesslachthuizen houden zich bezig met de slacht van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.

Hygiëne karkassen kan beter

Wel hebben inspecteurs van de NVWA in de eerste helft van 2017 vaker verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces en de eindcontrole geconstateerd dan in 2016. Een klein aantal grote slachthuizen scoort slecht op dit gebied. Middelgrote en kleine slachthuizen hebben juist beter gescoord op dit punt. De hygiëne van karkassen blijft een aandachtspunt van de NVWA en er volgen maatregelen als de normen worden overschreden. 

Wetgeving

Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Uit de naleefmonitor blijkt dat bedrijven dit ook steeds vaker uit zichzelf doen. De hygiëne tijdens het slachtproces en tijdens de eindcontrole is echter wel een punt dat aandacht behoeft. Dat kan bijvoorbeeld door een meer flexibele slachtsnelheid te hanteren. Slachthuizen kunnen ook zelf controleren op verontreiniging van het eindproduct en zelfstandig corrigerende maatregelen nemen.

Infographics

Om een goed beeld te geven van de naleving op het gebied van hygiënisch werken en dierenwelzijn, heeft de NVWA verschillende infographics gepubliceerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grote slachthuizen en kleine en middelgrote slachthuizen. Naar verwachting worden begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar gemaakt in de naleefmonitor.

Meer nieuws

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

ingredienten-gearomatiseerde-wijn
 
19 februari 2024

Nieuwe EU etiketteringsregels voor gearomatiseerde wijnbouwproducten

Op dranken als sangria, glühwein en vermout moet sinds 8 december 2023 informatie verstrekt worden over de gebruikte ingrediënten. 

...
strengere-etikettering-vruchtensap-honing-jam
 
19 december 2023

Europees Parlement stemt voor strengere etiketteringsregels voor vruchtensap, honing en jam

Het Europees Parlement heeft vorige week diverse amendementen aangenomen op de zogenaamde ‘ontbijtrichtlijnen’. Er moeten strengere...

2083

Inloggen