25 september 2017

Slachthuizen houden zich meestal aan wetgeving, maar hygiëne kan beter

Roodvleesslachthuizen houden zich over het algemeen goed aan de wet- en regelgeving. 

hygiene-slachthuizen

Dat blijkt uit de 2e naleefmonitor roodvleesslachthuizen van de NVWA. Roodvleesslachthuizen houden zich bezig met de slacht van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.

Hygiëne karkassen kan beter

Wel hebben inspecteurs van de NVWA in de eerste helft van 2017 vaker verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces en de eindcontrole geconstateerd dan in 2016. Een klein aantal grote slachthuizen scoort slecht op dit gebied. Middelgrote en kleine slachthuizen hebben juist beter gescoord op dit punt. De hygiëne van karkassen blijft een aandachtspunt van de NVWA en er volgen maatregelen als de normen worden overschreden. 

Wetgeving

Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Uit de naleefmonitor blijkt dat bedrijven dit ook steeds vaker uit zichzelf doen. De hygiëne tijdens het slachtproces en tijdens de eindcontrole is echter wel een punt dat aandacht behoeft. Dat kan bijvoorbeeld door een meer flexibele slachtsnelheid te hanteren. Slachthuizen kunnen ook zelf controleren op verontreiniging van het eindproduct en zelfstandig corrigerende maatregelen nemen.

Infographics

Om een goed beeld te geven van de naleving op het gebied van hygiënisch werken en dierenwelzijn, heeft de NVWA verschillende infographics gepubliceerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grote slachthuizen en kleine en middelgrote slachthuizen. Naar verwachting worden begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar gemaakt in de naleefmonitor.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
2083

Inloggen