28 januari 2020

Veel mis met gezondheidsclaims op diervoeders

Sinds 2016 hanteert de NVWA een nieuwe werkwijze voor het beoordelen van gezondheidsclaims op diervoeders. Uit het door de NVWA gepubliceerde ‘Toezichtbeeld voedergewassen en diervoeder (plantaardig)’ over de jaren 2015, 2016 en 2017’ blijkt dat er van de in totaal 42 beoordeelde claims in 62 % van de gevallen iets niet in orde was.

cat-2170494640

Naleving onvoldoende

De NVWA heeft bij diverse bedrijven dossiers opgevraagd van producten met gezondheidsclaims en gekeken of de claims aan de wetgeving voldeden. Met een groot aantal claims bleek iets mis te zijn. De fouten varieerden van het gebruik van onjuiste tekst tot het ontbreken van voldoende wetenschappelijke onderbouwing. Bij de helft van de onderzochte bedrijven waren de dossiers voor de onderbouwing van de claims niet in orde.

De NVWA heeft op basis hiervan geconcludeerd dat de naleving door de diervoedersector bij het voeren van gezondheidsclaims op diervoeders onvoldoende is. Niet alleen onvoldoende kennis van wet- en regelgeving blijkt een oorzaak te zijn, maar ook economische motieven spelen hierbij een grote rol. Fabrikanten zoeken naar manieren om hun diervoeder te onderscheiden van diervoeders van de concurrenten.

Online toezicht

In de jaren waar het NVWA rapport betrekking op heeft (2015-2017) werd er nog geen actief toezicht gehouden op de etikettering en het voeren van claims bij diervoeders op websites van online aanbieders van diervoeders. Sinds 2019 werkt de NVWA echter samen met enkele grote online marktplaatsen om beter toezicht te kunnen houden. Ook etiketteringsinformatie en gezondheidsclaims die online worden vermeld, moeten aan de wetgeving voldoen. Dit geldt voor levensmiddelen, maar ook voor diervoeders.

Bron: NVWA, Toezichtsbeeld voedergewassen en diervoeder (plantaardig), 2015/2016/2017

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7114

Inloggen