26 juni 2020

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

duurzame-voedingsmiddelen

Wetgeving en etikettering duurzame voedingsmiddelen

Iets meer dan eenderde van de consumenten is voor wetgeving die boeren en voedselproducenten verplicht om zich aan strengere duurzaamheidsstandaarden te houden. Maar nog belangrijker vinden consumenten het dat boeren gestimuleerd worden om duurzamer te produceren, bijvoorbeeld door middel van subsidies. De meeste Nederlandse ondervraagden waren overigens tegen beide maatregelen.

De meeste consumenten (57%) willen verder dat duurzaamheidsinformatie verplicht op etiketten wordt vermeld. Slechts 18,5% wil dit niet.

Aanbevelingen BEUC

Op basis van het onderzoek heeft BEUC zes aanbevelingen geformuleerd.

Een daarvan is dat het makkelijker moet worden voor de consumenten om duurzake voeding te herkennen door middel van informatie op de etiketten van levensmiddelen.

Volgens BEUC is het duidelijk dat de focus op keuze van de consument en individuele verantwoordelijkheid niet genoeg is om de voedselgewoonten significant te veranderen. Om dat te bereiken is er actie nodig op diverse levels, zoals wetgeving, productie en retail. Het moet de consument makkelijk worden gemaakt om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding.

Lees hier het hele rapport.

Meer nieuws

21 november 2023

Invoering voedselkeuzelogo Nutri-Score

Met ingang van 1 januari 2024 is Nutri-Score officieel het voedselkeuzelogo in Nederland. Dit is bekendgemaakt in de Warenwetregeling aanwijzing...

nieuwe-regels-geografische-aanduidingen
 
30 oktober 2023

Europees Parlement en Raad zijn het eens over nieuwe regels voor geografische aanduidingen

Op 24 oktober hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord bereikt over verbetering van het systeem van geografische aanduidingen...

intrekking-goedkeuring-additief-stearyltartraat
23 oktober 2023

Goedkeuring levensmiddelenadditief stearyltartraat ingetrokken

Levensmiddelenadditief stearyltartraat (E 483) wordt verwijderd van de EU-lijst met goedgekeurde levensmiddelenaddtieven.

...
7366

Inloggen