Eurowet maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken op de website. Sommige cookies worden altijd geplaatst om de website goed te laten werken. Ook plaatsen wij altijd een cookie om volledig anoniem het gebruik van onze website te analyseren. Daarnaast staan er buttons op onze website, zodat u artikelen kunt delen via social media. Deze cookies verzamelen mogelijk gegevens buiten onze website. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wilt u meer weten over cookies of het aanpassen van uw cookie-instellingen, lees dan het Eurowet cookiebeleid. 

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

26 juni 2020

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

Wetgeving en etikettering duurzame voedingsmiddelen

Iets meer dan eenderde van de consumenten is voor wetgeving die boeren en voedselproducenten verplicht om zich aan strengere duurzaamheidsstandaarden te houden. Maar nog belangrijker vinden consumenten het dat boeren gestimuleerd worden om duurzamer te produceren, bijvoorbeeld door middel van subsidies. De meeste Nederlandse ondervraagden waren overigens tegen beide maatregelen.

De meeste consumenten (57%) willen verder dat duurzaamheidsinformatie verplicht op etiketten wordt vermeld. Slechts 18,5% wil dit niet.

Aanbevelingen BEUC

Op basis van het onderzoek heeft BEUC zes aanbevelingen geformuleerd.

Een daarvan is dat het makkelijker moet worden voor de consumenten om duurzake voeding te herkennen door middel van informatie op de etiketten van levensmiddelen.

Volgens BEUC is het duidelijk dat de focus op keuze van de consument en individuele verantwoordelijkheid niet genoeg is om de voedselgewoonten significant te veranderen. Om dat te bereiken is er actie nodig op diverse levels, zoals wetgeving, productie en retail. Het moet de consument makkelijk worden gemaakt om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding.

Lees hier het hele rapport.

Laatste nieuws

EFSA adviseert herziening specificaties voor het additief L-ascorbylpalmitaat

EFSA adviseert herziening specificaties voor het additief L-ascorbylpalmitaat

09 juli 2020

Naar aanleiding van een herbeoordeling van het levensmiddelenadditief L-ascorbylpalmitaat (E 304 i) heeft de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA geadviseerd om de bestaande specificaties van het additief te wijzigen.

Aanpassing gebruik en vermelding kleurstof annato, bixine, norbixine

Aanpassing gebruik en vermelding kleurstof annato, bixine, norbixine

29 juni 2020

Naar aanleiding van het EFSA-advies over de veiligheid van de kleurstof annatto, bixine, norbixine (E 160b) worden de vermeldingen en gebruiksvoorwaarden aangepast. De kleurstof mag in verschillende levensmiddelen worden gebruikt.

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

26 juni 2020

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

Inloggen