Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen
Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.
Wetgeving en etikettering duurzame voedingsmiddelen
Iets meer dan eenderde van de consumenten is voor wetgeving die boeren en voedselproducenten verplicht om zich aan strengere duurzaamheidsstandaarden te houden. Maar nog belangrijker vinden consumenten het dat boeren gestimuleerd worden om duurzamer te produceren, bijvoorbeeld door middel van subsidies. De meeste Nederlandse ondervraagden waren overigens tegen beide maatregelen.
De meeste consumenten (57%) willen verder dat duurzaamheidsinformatie verplicht op etiketten wordt vermeld. Slechts 18,5% wil dit niet.
Aanbevelingen BEUC
Op basis van het onderzoek heeft BEUC zes aanbevelingen geformuleerd.
Een daarvan is dat het makkelijker moet worden voor de consumenten om duurzake voeding te herkennen door middel van informatie op de etiketten van levensmiddelen.
Volgens BEUC is het duidelijk dat de focus op keuze van de consument en individuele verantwoordelijkheid niet genoeg is om de voedselgewoonten significant te veranderen. Om dat te bereiken is er actie nodig op diverse levels, zoals wetgeving, productie en retail. Het moet de consument makkelijk worden gemaakt om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding.