25 juni 2020

Wetgeving en etikettering kunnen bijdragen aan duurzamere voedingsmiddelen

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

duurzame-voedingsmiddelen

Wetgeving en etikettering duurzame voedingsmiddelen

Iets meer dan eenderde van de consumenten is voor wetgeving die boeren en voedselproducenten verplicht om zich aan strengere duurzaamheidsstandaarden te houden. Maar nog belangrijker vinden consumenten het dat boeren gestimuleerd worden om duurzamer te produceren, bijvoorbeeld door middel van subsidies. De meeste Nederlandse ondervraagden waren overigens tegen beide maatregelen.

De meeste consumenten (57%) willen verder dat duurzaamheidsinformatie verplicht op etiketten wordt vermeld. Slechts 18,5% wil dit niet.

Aanbevelingen BEUC

Op basis van het onderzoek heeft BEUC zes aanbevelingen geformuleerd.

Een daarvan is dat het makkelijker moet worden voor de consumenten om duurzake voeding te herkennen door middel van informatie op de etiketten van levensmiddelen.

Volgens BEUC is het duidelijk dat de focus op keuze van de consument en individuele verantwoordelijkheid niet genoeg is om de voedselgewoonten significant te veranderen. Om dat te bereiken is er actie nodig op diverse levels, zoals wetgeving, productie en retail. Het moet de consument makkelijk worden gemaakt om te kiezen voor gezonde en duurzame voeding.

Lees hier het hele rapport.

Meer nieuws

aanpassing-identificatiemerk-vlees-zuivel
 
25 april 2024

Aanpassing vereist van het identificatiemerk voor dierlijke producten

Het identificatiemerk, ook bekend als het “ovaaltje”, dat producenten van levensmiddelen van dierlijke oorsprong op hun producten moeten vermelden,...

allergenen-voedselinformatieverordening-mosterdzaad
 
22 april 2024

Voorstel tot aanpassing allergenenlijst aangenomen

De Europese Commissie heeft op 17 april een voorstel voor een gedelegeerde verordening aangenomen waarin de allergenenlijst van de...

bga-mexico-tequila
 
04 maart 2024

Europees Parlement stemt in met betere bescherming voor geografische aanduidingen

Op 28 februari heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe verordening, waarbij de regels betreffende geografische aanduidingen voor...

7366

Inloggen