Nieuws

De EU en de VS hebben overeenstemming bereikt over een pakket aan wederzijdse tariefverlagingen. Dit moet helpen de verstoorde handelsbetrekkingen tussen de VS en de EU te verbeteren.

Op 1 augustus 2020 is de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Vietnam in werking getreden. Dit akkoord moet de handel tussen de EU en Vietnam vereenvoudigen. 99% van de tarieven tussen Vietnam en de EU wordt binnen de komende tien jaar afgeschaft.

Vanaf 16 augustus 2020 geldt er een tijdelijk verbod op de import van citroenen en sinaasappelen uit Argentinië. Bij recente invoerinspecties van fruit uit Argentinië werd herhaaldelijk Citrus Black Spot aangetroffen.

De EU is van plan maximumgehalten vast te stellen voor pyrrolizidine alkaloïden in bepaalde levensmiddelen. Pyrrolizidine alkaloïden zijn plantengifstoffen, die mensen binnen kunnen krijgen door de consumptie van onder andere kruidenthee en voedingssupplementen op basis van kruiden.

De EFSA heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van glycoalkaloïden in levensmiddelen en diervoeders. Er is met name gekeken naar aardappelen en producten afkomstig van aardappelen.

De Consumentenbond wil dat de overheid met ambitieuzere plannen voor productverbetering komt. De vereniging heeft dit laten weten in een reactie op de consultatie over het voorstel ‘Nieuwe aanpak productverbetering’.

Naar aanleiding van een herbeoordeling van het levensmiddelenadditief L-ascorbylpalmitaat (E 304 i) heeft de Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA geadviseerd om de bestaande specificaties van het additief te wijzigen.

Tussen oktober en november 2019 heeft BEUC (de Europese Consumenten Organisatie) een onderzoek uitgevoerd naar de houding van de consument ten aanzien van duurzaam voedsel. Dit onderzoek is in 11 landen uitgevoerd, waaronder Nederland.

Naar aanleiding van het EFSA-advies over de veiligheid van de kleurstof annatto, bixine, norbixine (E 160b) worden de vermeldingen en gebruiksvoorwaarden aangepast. De kleurstof mag in verschillende levensmiddelen worden gebruikt.

De Europese Commissie heeft een ambitieus plan gepubliceerd voor een duurzamer en veerkrachtiger voedselsysteem. De doelstellingen staan in de zogenaamde Farm to Fork-strategie, een belangrijke pijler van de ‘European Green Deal’.

Steeds meer fabrikanten en retailers kiezen ervoor om Nutri-Score, het nieuwe voedselkeuzelogo, alvast in te voeren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een derde handboek gepubliceerd waarin een duidelijke toelichting wordt gegeven op de regels die gelden voor voeding voor specifieke groepen.

Naar aanleiding van de huidige coronapandemie heeft een aantal landen handelsbeperkende maatregelen voor dieren en dierlijke producten ingesteld. Deze maatregelen worden door de NVWA bijgehouden in een lijst, die regelmatig wordt bijgewerkt.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid(EFSA) waarschuwt dat de meeste consumentengroepen risico lopen door de aanwezigheid van ochratoxine A in levensmiddelen.

De Europese Commissie heeft een document gepubliceerd waarin diverse vragen worden beantwoord over COVID-19 en voedselveiligheid.

Reclame maken waarin gezegd wordt dat bepaalde levensmiddelen of voedingssupplementen besmetting met COVID-19 voorkomen of genezen is verboden.

Een aanvraag voor goedkeuring van een gezondheidsclaim dat koffie het DNA zou beschermen tegen DNA-strengbreuken is afgekeurd door de EFSA.

Opnieuw heeft de EFSA een gezondheidsclaim over probiotica afgewezen. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat de zuigtabletten, die een combinatie van probiotica bevatten, zorgen voor het behoud van een normale werking van het tandvlees.

Op dit moment is er volgens de EFSA geen bewijs dat het coronavirus via voeding kan worden overgedragen. De EFSA volgt de situatie ten aanzien van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) nauwlettend.

Diverse organisaties, waaronder FoodDrinkEurope, EuroCommerce en Spirits Europe, hebben een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie geschreven. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de kansen die digitalisering kan opleveren voor de Europese Unie (EU), met name ten aanzien van verplichte productinformatie.

Eind 2019 heeft de NVWA opnieuw een risicogerichte inspectie uitgevoerd onder vleesbedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hebben gekocht. Hieruit bleek dat 15% het additief gebruikte terwijl dit niet mag. Eerder lag het overtredingspercentage op 50%. De NVWA concludeert dan ook dat het gebruik van sulfiet in vlees lijkt af te nemen.

Volgens de meest recente schattingen wordt er in de EU jaarlijks zo’n 88 miljoen ton voedsel verspild. Dit staat gelijk aan een verspilling van circa 143 miljard euro. Een van de oorzaken van voedselverspilling is dat er bij consumenten onduidelijkheid bestaat over de houdbaarheidsdatum.

De NVWA heeft een handig hulpmiddel voor het bedrijfsleven gepubliceerd. Het handboek ‘Etikettering van levensmiddelen’ gaat stap voor stap in op alle wettelijke voorschriften die gelden voor de etikettering van levensmiddelen.

Uit inspecties van de NVWA blijkt dat de etiketten van zuigelingenvoeding in 2019 veel vaker aan de wetgeving voldeden dan een aantal jaar geleden.

Afgelopen jaren is sucrose steeds populairder geworden als vervanger voor fructose in voedingsmiddelen. Dit komt mede door de mogelijkheid tot het maken van een gezondheidsclaim bij het gebruik van fructose.

Veel leden van het Europees Parlement zijn positief over de invoering van het Nutri-Score logo. De Italianen zijn echter minder enthousiast. Zij hebben een aantal schriftelijke vragen bij de Europese Commissie ingediend over dit onderwerp.

Roemeens parlementslid Maria Grapini maakt zich zorgen over de veiligheid van Noorse kweekzalm. Uit recent onderzoek onder Noorse zalmkwekerijen is gebleken dat deze zalm hoge niveaus giftige stoffen bevat als gevolg van de opname van schadelijke chemicaliën uit pesticiden. Volgens de Europese Commissie is het echter niet nodig om extra wetgeving in te stellen voor Noorse zalm.

Sinds 2016 hanteert de NVWA een nieuwe werkwijze voor het beoordelen van gezondheidsclaims op diervoeders. Uit het door de NVWA gepubliceerde ‘Toezichtbeeld voedergewassen en diervoeder (plantaardig)’ over de jaren 2015, 2016 en 2017’ blijkt dat er van de in totaal 42 beoordeelde claims in 62 % van de gevallen iets niet in orde was.

Met ingang van 1 juli 2020 zullen er in Nederland nieuwe regels gaan gelden voor het aanduiden van meel en brood. De bestaande wetgeving wordt, op verzoek van de bakkerijsector zelf en van consumentenorganisaties, aangepast. Aanduidingen op brood en meel moeten beter overeenstemmen met de verwachtingen van consumenten.

De NVWA gaat zich het komende jaar met name richten op productveiligheid en mestcontroles. Voedselveiligheid blijft het belangrijkst. Er komt extra capaciteit om meldingen op dit gebied sneller op te pakken. Verder wordt er extra mankracht ingezet voor werkzaamheden in verband met de nieuwe Europese controleverordening en de nieuwe plantgezondheidsverordening. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarplan NVWA 2020.

Op verzoek van de Europese Commissie heeft de EFSA een wetenschappelijk advies opgesteld om te helpen bepalen wat een geschikte leeftijd is om te starten met aanvullende voeding bij zuigelingen. Op basis van dit advies kan de Europese Commissie een leeftijd vaststellen die gebruikt kan worden voor de etikettering van babyvoeding en op granen gebaseerde producten.

Vanaf 28 november aanstaande geldt er een nieuwe lagere limiet voor erucazuur in plantaardige oliën. De EU heeft een wijziging gepubliceerd van de wetgeving voor contaminanten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een ‘Handboek additieven voor levensmiddelenfabrikanten’ gepubliceerd. Het handboek is onderdeel van het webdossier additieven, waarin fabrikanten van levensmiddelen meer informatie kunnen vinden over de wettelijke regels die gelden voor levensmiddelenadditieven.

De geschatte totale inname van fosfaten uit voeding zou het veilige niveau dat is vastgesteld door de EFSA kunnen overschrijden. Dit is de conclusie van Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid na herbeoordeling van de veiligheid van fosfaten. De wetenschappers van de EFSA adviseren invoering van maximaal toegestane niveaus bij gebruik van additieven in voedingssupplementen. Consumenten die voedingssupplementen gebruiken lopen namelijk gevaar teveel fosfaten binnen te krijgen.

Bepaalde benamingen van levensmiddelen, zoals tonic en hoestbonbon, mogen blijven worden gebruikt, zonder dat hierbij een goedgekeurde gezondheidsclaim nodig is. Voor deze traditionele benamingen, waarbij uit de benaming een positief effect voor de gezondheid blijkt, is een afwijking van de algemene regels van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims vastgesteld.

De EU-lidstaten hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om transvetten in levensmiddelen te beperken. De Europese Commissie heeft voorgesteld het gebruik aan transvetten in levensmiddelen, andere dan transvetten van nature voorkomend in vetten van dierlijke oorsprong, te beperken tot maximaal 2 gram per 100 gram vet.

Het Europees Parlement en de Raad hebben, na bijna twee jaar onderhandelen, politieke overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor de productie en etikettering van gedistilleerde dranken. Ook de regels betreffende de registratie en bescherming van gedistilleerde dranken als geografische aanduidingen worden aangepast.

De Europese Unie heeft recent de toelating van meerdere nieuwe voedingsmiddelen goedgekeurd. De voedingsmiddelen worden toegevoegd aan de Unielijst van nieuwe voedingsmiddelen.

De traditionele Japanse gedistilleerde drank shochu hoeft niet verkocht te worden in de nominale hoeveelheden die normaal gesproken gelden voor gedistilleerde dranken die in de Europese Unie in de handel worden gebracht.

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk worden beschermd. Dit heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald naar aanleiding van een verzoek van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden om juridisch advies.

De Europese Commissie heeft het burgerinitiatief “Verplichte identificatie van levensmiddelen als niet-vegetarisch/vegetarisch/veganistisch” officieel geregistreerd.

De EU schrapt een drietal aromastoffen uit de Unielijst. Aroma’s mogen alleen worden gebruikt in of op levensmiddelen indien deze zijn goedgekeurd. 

De Europese Commissie heeft drie gezondheidsclaims voor levensmiddelen afgewezen. Het gaat om gezondheidsclaims die een verband leggen tussen de consumptie van een voedingsmiddel en een beperking van een risico op een ziekte. 

De Europese Commissie is voorlopig niet van plan om met nieuwe wetgeving te komen om misleidende etiketten aan te pakken.

De Europese Commissie heeft nieuwe regels aangenomen ter aanvulling van de bepalingen voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst op levensmiddelen.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijft er veel mis te zijn met de etiketten en websites van bedrijven die voedingsmiddelen verkopen die passen in een afvaldieet. Met name gaat het mis met het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims.

Naar aanleiding van een vraag over de status van carob in de context van Richtlijn 2001/113/EG inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtenjam of -confituur, -gelei en -marmelade, alsmede kastanjepasta, heeft de Europese Commissie bevestigd dat vruchten van de johannesbroodboom verwerkt mogen worden in jam of marmelade.

De Europese Commissie heeft een verordening gepubliceerd waarbij de maximumwaarde voor residuen van medicijnen wordt vastgesteld bij de controle van levensmiddelen afkomstig van dieren die zijn behandeld met medicijnen die niet specifiek zijn toegelaten voor de bestemde diersoort.

Op 19 maart jl. heeft de Europese Commissie een uitvoeringsverordening gepubliceerd met daarin de procedurele stappen van de ‘raadplegingsprocedure’ om de novel food status van voedingsmiddelen vast te stellen.

De EU lidstaten moeten toezicht gaan houden op de aanwezigheid van arseen, cadmium, jodium, lood en kwik in zeewieren, halofyten (zoutplanten) en producten op basis van zeewier, zoals levensmiddelenadditieven en diervoeders op basis van zeewier

Er blijkt heel wat mis te zijn bij websites die online levensmiddelen verkopen. Dit blijkt uit het eerste EU gecoördineerde controleprogramma waarbij is gekeken naar levensmiddelen die via het internet worden aangeboden.

Vanaf 19 maart gelden er nieuwe striktere limieten voor de aanwezigheid van de genotoxische en kankerverwekkende vetzuuresters van glycidyl in plantaardige oliën en vetten en in voeding voor zuigelingen en peuters.

De NVWA heeft nieuw beleid gepubliceerd waarin staat hoe wordt omgegaan met specifieke overtredingen van de wetgeving op het gebied van de samenstelling van bepaalde categorieën levensmiddelen. 

De Europese Commissie heeft een nieuwe verordening gepubliceerd die strengere beperkingen vaststelt betreffende het gebruik van bisfenol A (BPA) in materialen en voorwerpen van kunststof die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. 

De EU heeft voorgesteld het minimum eiwitgehalte in opvolgmelk te verlagen van 1,8 gram eiwit/100 kcal naar 1,6 g/100 kcal.

Een aanvraag van Probi AG voor toelating van de gezondheidsclaim "Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) verhoogt de opname van non-haemijzer" is formeel afgewezen door de Europese Commissie.

De Europese Rekenkamer (ERK) controleert momenteel het voedselveiligheidsbeleid van de Europese Unie. Onderzocht wordt of het model voor voedselveiligheid van de EU een goede basis heeft en of het ervoor zorgt dat er geen chemische gevaren voorkomen in levensmiddelen. 

De verkoopbenamingen van twee soorten eau-de-vie worden aangepast. Het gaat om gedistilleerde dranken van de categorie “Vruchten-eau-de-vie” en “Appelcider-eau-de-vie en perencider-eau-de-vie”.

Het Europees Parlement zal morgen stemmen over het mandaat en de samenstelling van een speciale commissie die onderzoek gaat doen naar de toelatingsprocedure van pesticiden in de EU. 

Naar verwachting zal over twee maanden een gemeenschappelijke controlemethode af zijn om te controleren of levensmiddelen, die in verschillende lidstaten op de markt worden gebracht, overal van dezelfde kwaliteit zijn.

Op 24 januari heeft de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) gestemd over het ontwerp-rapport over het voorstel voor een nieuwe verordening inzake gedistilleerde dranken.

De Europese Commissie is van mening dat Denemarken zich niet houdt aan de verplichtingen die voortvloeien uit Verordening (EU) nr. 1151/2012 inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen.

De EFSA heeft een aanvraag van Laboratoires Nutrition et Cardiométabolisme, waarin verzocht werd om goedkeuring van een gezondheidsclaim over Stablor® en een verlaging van buikvet met behoud van vetvrije massa, afgewezen.

De zoetstof steviolglycosiden (E 960) mag met ingang van 20 maart 2017 ook gebruikt worden in suikergoedproducten met verlaagde energetische waarden. 

De EFSA heeft het novel food Dahuriaans lariksextract positief beoordeeld. Het betreffende novel food is een taxifoline-rijk water-ethanol extract uit het hout van een larikssoort (Larix gmelinii) en bevat ten minste 90% taxifoline. 

De Europese Commissie heeft een gezondheidsclaim over lactitol en het behoud van een normale stoelgang goedgekeurd.

Per 1 januari 2017 wordt drs. R.J.A. (Rob) Kerstens tijdelijk ingezet als waarnemer op de functie van inspecteur-generaal bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Europese Commissie heeft ingestemd met een nieuwe gezondheidsclaim over creatine. De betreffende gezondheidsclaim wordt opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan.

De EFSA heeft de veiligheid van het additief bèta-cyclodextrine (E 459) opnieuw beoordeeld. 

Het Europees Parlement heeft op 15 maart jl. ingestemd met nieuwe regels voor strengere controle van levensmiddelen. De nieuwe verordening moet de traceerbaarheid van voedsel verbeteren, fraude tegengaan en het vertrouwen van de consument terugwinnen.

Inspecteur-generaal Harry Paul gaat weg bij de NVWA. Hij wordt per 1 januari 2017 project-plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Financiën.

Noorse en IJslandse biologische producten mogen weer worden ingevoerd in de Europese Unie en als biologisch in de handel worden gebracht. Dit is het gevolg van een langverwacht besluit van het Gemengd Comité van de EER. Vanaf 18 maart kan bijvoorbeeld biologische zalm uit de EER-landen, die volgens de Europese regels is geproduceerd en gecertificeerd, weer worden ingevoerd in de EU.

Kleine detailhandelszaken, zoals bakkers, slagers en buurtsupers kunnen er eenvoudiger voor zorgen dat hun producten veilig zijn. De EFSA heeft een vereenvoudigde benadering van de voedselveiligheid voorgesteld voor dergelijke bedrijven.

Soms worden er benamingen voor levensmiddelen gebruikt waarin de naam van een ingrediënt genoemd wordt, terwijl dit ingrediënt niet in het product zit. Of er worden afbeeldingen van ingrediënten gebruikt op de verpakking of in de reclame, terwijl deze ingrediënten niet in het product zitten. Is er dan sprake van misleiding?

EU landbouwcommissaris Phil Hogan heeft een vrijstelling of wijziging van de handelsnormen voor eieren afgewezen. Hier was om verzocht, omdat kippen nu noodgedwongen langer dan 12 weken binnen zitten, als gevolg van de vogelgriep.

Bacteria die worden gevonden bij mensen, dieren en op levensmiddelen blijven een hoge resistentie tonen tegen veelgebruikte antibiotica. Dit blijkt uit het laatste rapport hierover van de EFSA en de ECDC.

De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft een reeks aanbevelingen goedgekeurd om voedselverspilling in de Europese Unie tegen te gaan. De parlementsleden willen dat de voedselverspilling tegen 2030 gehalveerd wordt. Het meeste voedsel wordt verspild in Nederland (541 kg per hoofd van de bevolking per jaar) en België (345 kg).

De EFSA heeft een aangevraagde gezondheidsclaim over curcumine afgewezen.

De EFSA heeft opnieuw een studie van het Italiaanse Ramazzini Instituut verworpen. Deze keer werd in de studie een link gelegd tussen het levensmiddelenadditief sucralose (E 955)  en kanker. Sucralose is als levensmiddelenadditief goedgekeurd in de EU, overeenkomstig bijlage II van Verordening (EG) nr. 1333/2008 inzake levensmiddelenadditieven. Eerder onderzocht het Italiaanse Instituut de relatie tussen kanker en aspartaam. Ook deze studies zijn door de EFSA verworpen.

In zijn speech tijdens de EU Food Law conferentie op 15 november 2016 heeft Commissaris Andriukaitis gesproken over de toekomst van de Europese levensmiddelenwetgeving.

Benamingen als sojamelk, tofuboter en vegetarische kaas zijn niet toegestaan. Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat zuivelbenamingen, zoals 'melk', 'room', 'boter', 'kaas' of 'yoghurt', niet mogen worden gebruikt voor de aanduiding van zuiver plantaardige producten. Dit geldt ook wanneer de benamingen worden aangevuld met een beschrijving waaruit de plantaardige oorsprong van het betrokken product blijkt. Er gelden wel een aantal uitzonderingen, zoals pindakaas en kokosmelk. 

Het Europees Parlement wil dat voedselverspilling in de EU wordt aangepakt. Een resolutie van parlementslid Biljana Borzan is met een ruime meerderheid aangenomen (623 stemmen voor, 33 tegen en 20 onthoudingen). De voedselverspilling in de EU moet in 2025 met 30% verminderd zijn en in 2030 met 50%.

Vijf grote levensmiddelenproducenten, hebben samen met drie gezondheids- en consumentenorganisaties, een open brief aan de Europese Commissie gezonden, waarin zij oproepen om snel te komen met een voorstel voor de vaststelling van voedingsprofielen.

Als er op lang houdbare producten, zoals koffie, rijst en pasta, geen houdbaarheidsdatum meer vermeld hoeft te worden, zou dit leiden tot 12% minder voedselverspilling. Als daarnaast de term 'lang houdbaar' op het etiket vermeld zou  worden, zou er 31% minder voedsel worden weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek dat Wageningen Food & Biobase Research heeft uitgevoerd, in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. 

De Europese Commissie geeft de sector alcoholhoudende dranken een jaar om met een zelfregulerend voorstel te komen ten aanzien van de ingrediëntendeclaratie en voedingswaardevermelding op alcoholhoudende dranken. Dit staat in het rapport dat de Commissie op 13 maart jl. heeft gepubliceerd. 

Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat nog niet alle etiketten op peutermelk in orde zijn. De NVWA heeft in 2016 opnieuw onderzocht of peutermelkproducten voldoen aan de regels voor claims op etikettering, presentatie en reclame. Wel is er sprake van verbetering ten opzichte van 2014. Toen voldeed slechts 15% van de etiketten aan de wetgevingseisen, nu is dat 68%.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de controle en handhaving bij bedrijven op het gebied van levensmiddelen en voedselveiligheid anders aanpakken. De levensmiddelenbranche is de eerste sector die te maken krijgt met de gewijzigde aanpak. Andere sectoren volgen in de loop van het jaar. 

De Europese Commissie heeft een verzoek om toelating van een gezondheidsclaim voor het voedingssupplement Anxiofit-1 formeel afgewezen.

Is het misleidend om op een product te vermelden dat het 'ongezoet' is, terwijl er wel maltodextrine in zit?

De EFSA heeft de richtsnoeren bijgewerkt, die bedrijven moeten helpen bij het indienen van aanvragen voor de beoordeling van gezondheidsclaims. De richtsnoeren zijn in 2007 voor het eerst gepubliceerd en aangepast in 2011.

Een ontwerpbesluit tot wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood is ter beoordeling voorgelegd aan de Tweede Kamer. Het besluit dient ervoor te zorgen dat de zoutnorm, die nu al geldt voor al het gangbare brood, ook gaat gelden voor andere broodsoorten, zoals roggebrood, glutenvrij brood en buitenlandse broodsoorten (bijvoorbeeld stokbrood en Turks brood).

De EFSA heeft twee richtsnoeren gepubliceerd over novel foods (nieuwe voedingsmiddelen) en traditionele voedingsmiddelen uit derde landen.

De documenten moeten risicomanagers helpen bij het beslissen of levensmiddelen wel of niet op de markt gebracht mogen worden in Europa. EFSA heeft de richtsnoeren ontwikkeld naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe novel food verordening: Verordening (EU) 2015/2283 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende nieuwe voedingsmiddelen. Deze verordening is van toepassing met ingang van januari 2018 en introduceert een gecentraliseerde beoordelings- en goedkeuringsprocedure.

EU Commissaris Andriukaitis heeft erkend dat de huidige wetgevingssituatie voor botanische ingrediënten (hierna 'botanicals') onduidelijk is en dat er een herziening nodig is.

Twee Italiaanse parlementsleden hebben bij de Europese Commissie aangedrongen op regels over het gebruik van de termen "veganistisch" en "vegetarisch" .

De EFSA heeft twee gezondheidsclaims gericht op kinderen van 0-3 jaar goedgekeurd. De Europese Commissie heeft één voorstel gepubliceerd voor afwijzing van een artikel 14 claim en één voorstel voor goedkeuring van een gezondheidsclaim.

Er is meer onderzoek nodig naar mogelijke gezondheidsrisico's bij kinderen die vaak worden blootgesteld aan erucazuur. Erucazuur vormt voor de meeste consumenten bij een gemiddelde blootstelling geen veiligheidsrisico. Op de langere termijn zou het echter een gezondheidsrisico kunnen vormen voor kleine kinderen, die grote hoeveelheden levensmiddelen consumeren met daarin het van nature voorkomende contaminant erucazuur.

Zevenennegentig procent van de in 2014 geanalyseerde monsters was vrij van residuen van bestrijdingsmiddelen of de aanwezige residuen lagen binnen de wettelijk toegestane normen. Dit blijkt uit een recent gepubliceerd rapport van de EFSA over residuen van bestrijdingsmiddelen in levensmiddelen in 2014 in de EU, IJsland en Noorwegen.

Voor residuen van bestrijdingsmiddelen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong gelden wettelijk vastgestelde maximumgehalten, die zijn vastgesteld bij Verordening (EG) nr. 396/2005.

De EU heeft het gebruik van dimethylether (DME) als extractiemiddel voor de verwijdering van vet uit dierlijke eiwitgrondstoffen in collageen en gelatine toegelaten.

De EFSA heeft de omrekeningsfactor voor de berekening van energie voor d-tagatose vastgesteld op 3 kcal/g (12,5 kJ/g). De omrekeningsfactor wordt gebruikt om de energiewaarde van levensmiddelen te berekenen. Deze energiewaarde wordt vermeld in de voedingswaardetabel.

Het Europees Parlement wil van de Europese Commissie weten of er plannen zijn om maatregelen van wetgevende en niet-wetgevende aard te nemen, om ervoor te zorgen dat er meer biologische pesticiden met een laag risico beschikbaar komen.

Inloggen