Nieuws

Verordening (EEG) nr. 2658/91 inzake de kenmerken van olijfoliën en oliën uit afvallen van olijven en de desbetreffende analysemethoden is recent aangepast bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/2095.

Opnieuw heeft de EFSA een aanvraag voor een gezondheidsclaim over een probiotisch micro-organisme afgewezen.

De EFSA heeft een artikel 14 gezondheidsclaim goedgekeurd over vitamine C.

De EU heeft gefermenteerd sojabonenextract NSK-SD® van Japan Bio Science Laboratory goedgekeurd als novel food in supplementen.

Op korte termijn is er nog geen oplossing voor de vrije-uitloopeieren die volgende week hun status verliezen en dan alleen nog als scharreleieren verkocht mogen worden. Wel steunt een groot aantal Europese landbouwministers het verzoek van Nederland om versoepeling van de huidige regelgeving.

De EFSA heeft een consultatie geopend over het concept richtsnoer, dat is opgesteld voor producenten die goedkeuring willen voor (opvolg)zuigelingenvoeding die is gemaakt van eiwithydrolysaten.

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft vier nieuwe stoffen opgenomen op de kandidaatslijst van zeer zorgwekkende stoffen, waaronder voedselcontactmateriaal bisfenol A (BPA). De lijst bevat nu in totaal 173 stoffen. De kandidaatslijst bevat stoffen die een ernstig effect kunnen hebben op de volksgezondheid of het milieu oftewel 'zeer zorgwekkende stoffen'.

Per 1 januari 2017 wijzigen de tarieven voor keuringen, herinspectie, systeemtoezicht, certificering, en monsterneming en analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).  Deze tarieven zijn opgenomen in de Regeling NVWA-tarieven, de Regeling tarieven Plantenziektenwet en de Regeling Gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Op 19 december 2016 heeft de Raad zijn  standpunt in eerste lezing aangenomen over het voorstel betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van de levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid, teeltmateriaal en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen (verordening officiële controles).

De EU heeft eindelijk politieke overeenstemming bereikt over nieuwe EU-regels inzake de productie en etikettering van biologische producten. Er is drie jaar onderhandeld om tot het huidige akkoord te komen. Formeel moet de nieuwe verordening nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement.

Vanaf 1 juli is het in Nederland toegestaan om jam op de markt te brengen met minder suiker, zonder dat dit gevolgen heeft voor de benaming jam. Het Warenwetbesluit Verduurzaamde vruchtenproducten 2002 is aangepast. Nederland diende oorspronkelijk een wetsvoorstel in om het minimumgehalte aan oplosbare droge stof in jam te verlagen naar 50%. Een dergelijke verlaging is technologisch mogelijk en vanuit voedingskundig oogpunt wenselijk, aldus de Nederlandse regering.

Minister Schippers (VWS) gaat de NVWA verzoeken de huidige aanpak ten aanzien van de handhaving van peutermelk komend jaar voort te zetten. Sinds juli vorig jaar houdt de NVWA rekening met de onduidelijke wetgevingssituatie die is ontstaan, doordat er geen specifieke regels meer gelden voor peutermelk. Voorheen viel peutermelk onder de inmiddels ingetrokken Richtlijn 2009/39/EG inzake producten voor bijzondere voeding en het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding. Nu moet peutermelk voldoen aan de algemene levensmiddelenwetgeving.

Het Vinkje, het logo van de Stichting Ik Kies bewust, dat bedoeld is om consumenten makkelijker een gezondere keuze te laten maken in de supermarkt, mag nog een jaar langer gebruikt worden. Dit heeft Minister Schippers (VWS) meegedeeld. Op het moment van aankondiging van de uitfasering van het Vinkje in oktober 2016, werd aangegeven dat producten met het logo na 19 oktober 2017 niet meer in de schappen mochten staan. Het bedrijfsleven heeft echter aangegeven dat deze termijn niet haalbaar is.

De bestaande veiligheidsniveaus voor nitrieten en nitraten die als additief worden toegevoegd aan vlees en andere voedingsmiddelen bieden voldoende bescherming voor de meeste consumenten. Dit heeft de EFSA geconcludeerd na een herevaluatie van hun veiligheid. Alleen bij kinderen kan er een lichte overschrijding voorkomen wanneer hun voedingspatroon veel levensmiddelen bevat die deze additieven bevatten. Echter, als er gekeken wordt naar alle voedingsbronnen waar nitrieten en nitraten in zitten, dan kan de aanvaardbare dagelijkse inname bij alle leeftijdsgroepen worden overschreden.

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het verbod dat de Europese Commissie heeft opgelegd op gezondheidsclaims over de glucose in Dextro Energy terecht is. De gezondheidsclaims moedigen namelijk de consumptie van suiker aan, wat tegen de algemeen geaccepteerde principes van voeding en gezondheid is.

Eurocommissaris voor Gezondheid en voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis vindt dat problemen veroorzaakt door de consumptie van alcohol aangepakt moeten worden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, waaronder verplichte etikettering van alcoholische dranken, beperking van reclame en een minimum eenheidsprijs.

De Europese Commissie heeft een verordening aangenomen waarin de namen en bevoegdheidsgebieden van de wetenschappelijke panels van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) worden aangepast.

Volgens de NVWA heeft de nieuwe, meer risicogerichte manier van controleren van roodvleesslachthuizen, waarmee in 2014 is begonnen, resultaat. Er is een verbetering te zien in de naleving van wet- en regelgeving bij roodvleesslachthuizen. Het gaat bij roodvlees om vlees van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten. 

EU lidstaten zouden de aanwezigheid moeten gaan controleren van koolwaterstoffen uit minerale oliën (mineral oil hydrocarbons, "MOH's") in levensmiddelen en in materialen en voorwerpen die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen. Dit staat in Aanbeveling (EU) 2017/84 van 16 januari.

De EU zou een verplichte limiet moeten vaststellen op het gebruik van industrieel geproduceerde transvetzuren in levensmiddelen. Deze transvetzuren verhogen het risico op hart- en vaatziekten, onvruchtbaarheid, Alzheimer, diabetes en obesitas. Dit staat in een resolutie van het Europees Parlement, die op 26 oktober jl. is aangenomen.

De Europese Commissie heeft nieuwe regels gepubliceerd wat betreft de elektronische certificering van ingevoerde biologische producten.

Vier Europese brancheorganisaties hebben hun krachten gebundeld en de EU opgeroepen met specifieke wetgeving voor sportvoeding te komen. Zij vinden dat de huidige wetgeving tekortschiet, met name op het gebied van etikettering en het veilig gebruik van sportvoeding.

Eind juli 2017 is er in Nederland onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren. Fipronil is een stof die onder andere gebruikt wordt in diergeneesmiddelen tegen vlooien, mijten en teken. Fipronil mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. In de pluimveesector werd het middel ingezet als ontsmettingsmiddel in stallen om bloedluis tegen te gaan.

De EU heeft een maximumgehalte voor waterstofcyanide (cyanide) vastgesteld in abrikozenpitten die in de handel gebracht worden voor eindgebruikers. Exploitanten van levensmiddelenbedrijven moeten ervoor zorgen dat dit maximumgehalte voor alle voor de eindgebruikers in de handel gebrachte onverwerkte hele, vermalen, gemalen, gekraakte of fijngehakte abrikozenpitten wordt nageleefd.

De EU heeft het gebruik van sucralose (E 955) goedgekeurd als smaakversterker in kauwgom met toegevoegde suikers of polyolen.

De Europese Commissie is op zoek naar organisaties die interesse hebben om deel te nemen aan de Adviesgroep voor de voedselketen en de gezondheid van dieren en planten. Geïnteresseerden kunnen zich tot 31 januari aanmelden.

Het wordt eenvoudiger voor de NVWA om handhaving- en inspectiegegevens openbaar te maken. De Eerste Kamer heeft op 2 november ingestemd met een wijziging van de Gezondheidswet, die ervoor zorgt dat openbaarmaking makkelijker wordt.

De meerderheid van de EU consumenten vindt de informatie die verstrekt wordt op etiketten van vis en aquacultuurproducten duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Dit blijkt uit de resultaten van een nieuw Eurobarometer onderzoek naar de consumentengewoonten met betrekking tot visserij- en aquacultuurproducten in de EU.

De Europese Commissie staat achter de overeenkomst van het Europees Parlement en de Raad over de aanname van een nieuwe verordening betreffende officiële controles. Volgens de Commissie is er sprake van een 'goed uitgebalanceerd compromis' waarin alle essentiëe zaken aan bod komen.

De EFSA wil graag feedback over de geplande benadering voor de herbeoordeling van de veiligheid van het controversiële voedselcontactmateriaal bisphenol A (BPA). 

Voedselwaakhond foodwatch heeft de winnaar bekendgemaakt van de "Gouden Windei"-verkiezing. Healthy People Blauwe bosbes en framboos is uitgeroepen tot het meest misleidende product 2016 en wint daarmee het Gouden Windei. 

EU lidstaten moeten, met actieve betrokkenheid van de levensmiddelenindustrie, de aanwezigheid van THC in levensmiddelen van dierlijke oorsprong gaan monitoren. Tetrahydrocannabinol is het belangrijkste bestanddeel van de hennepplant Cannabis sativa. Doordat hennep wordt gebruik in diervoeder, komt er THC in melk en ander voedsel van dierlijke oorsprong terecht.

Vanaf vandaag is het verplicht om de voedingswaarde van voorverpakte levensmiddelen op het etiket te vermelden. Het laatste gedeelte van Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten is met ingang van 13 december 2016 van toepassing geworden. 

Minister Schipper van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat een maximale dagdosering voor vitamine B6 in vitaminepreparaten vastleggen in de wet. De hoeveelheid moet gemaximeerd worden tot 21 milligram per dag voor volwassenen om negatieve gevolgen voor de gezondheid van consumenten te voorkomen. Minister Schippers volgt hierbij het advies van het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

De NVWA heeft bekendgemaakt dat er 20% meer boetes zijn uitgedeeld in 2016 dan het jaar daarvoor. Belangrijkste reden voor de stijging is dat de NVWA steeds strikter handhaaft. Het aantal beboetbare overtredingen op de Warenwet is toegenomen met 38% tot in totaal 4.610. 

De EFSA heeft het synthetische ergothioneïne, dat op de markt gebracht wordt onder de naam Ergoneine© als veilig novel food en voedingssupplement bestempeld. L-ergothioneïne is een aminozuur, dat van nature aanwezig is in bepaalde levensmiddelen, zoals champignons, sommige rode en zwarte bonensoorten en granen. 

De Europese Consumenten Organisatie (BEUC) heeft er opnieuw bij de Europese Commissie op aangedrongen om nu eindelijk eens voedingsprofielen te publiceren. Deze hadden er eigenlijk negen jaar terug al moeten zijn.

Calciumsorbaat (E 203), dat momenteel in de EU als conserveermiddel in allerlei levensmiddelen is toegelaten, mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer worden gebruikt als levensmiddelenadditief.

Voortaan mag fosfaat worden toegevoegd aan döner kebab. Het gebruik van fosfaten zorgt ervoor dat de stukken vlees niet uit elkaar vallen en dat het vlees van de verticale vleesspiezen sappiger blijft.

De maximumgehalten voor de ongewenste stoffen lood, kwik, melamine en decoquinaat in diervoeding worden aangepast.

De Europese Commissie heeft een vergunning verleend voor het in de handel brengen van 2’-fucosyllactose dat is geproduceerd met behulp van Escherichia coli stam BL21, als nieuw voedselingrediënt voor zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding.

Producenten van vrije uitloop eieren mogen de eieren voortaan langer vrije uitloop eieren noemen, ook al is de toegang van de kippen tot de openlucht beperkt.

Vorige week heeft de EU een nieuwe verordening gepubliceerd met daarin maatregelen om de blootstelling van consumenten aan acrylamide in levensmiddelen te verminderen.

Vertegenwoordigers van de Raad van de Europese Unie hebben op 20 november jl. ingestemd met nieuwe regels voor biologische productie en etikettering van biologische producten.

De bijzondere voorwaarden die van toepassing zijn op de invoer van levensmiddelen en diervoeders van oorsprong uit of verzonden vanuit Japan in verband met het ongeval in de kerncentrale van Fukushima worden aangepast.

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuranen in voeding kan mogelijk leiden tot leverbeschadiging op lange termijn. Het grootste risico lopen kinderen, vooral door de consumptie van kant-en-klare voeding in glas of blik. Andere bevolkingsgroepen krijgen de stoffen voornamelijk binnen door de consumptie van op granen gebaseerde voedingsmiddelen en koffie, afhankelijk van de leeftijd en consumentengewoonten.

De Europese Unie heeft bij Verordening (EG) nr. 66/2010 vastgelegd hoe het EU-milieukeur oftewel het EU Ecolabel er uit moet zien. Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-food producten en diensten. Het logo geeft aan dat producten gedurende hun volledige levenscyclus een lagere milieubelasting hebben. 

De Europese Commissie kijkt momenteel in het kader van het REFIT-programma of het nodig is de claimsverordening aan te passen. Er zijn nog steeds geen voedingsprofielen vastgesteld en ook de beoordeling van gezondheidsclaims over botanicals staat nog steeds on hold.

Producenten van vlees in de EU kunnen hun producten na de slacht sneller bij de consument krijgen door nieuwe regels ten aanzien van de temperatuur tijdens het vervoer van vlees.

Naar aanleiding van een klacht heeft de Stichting Reclame Code aanbevolen dat webshop Honey & More gezondheidsclaims en voedingsclaims, die gemaakt worden over honing en bijenproducten, van de website verwijderd.

De Europese Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd die nationale autoriteiten kunnen helpen bij de toepassing van de levensmiddelen- en consumentenwetgeving van de EU op producten van tweevoudige kwaliteit.

De Consumentenbond stelt opnieuw misleidende informatie op etiketten aan de kaak. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 90% van de consumenten vindt dat er iets moet worden gedaan aan misleidende informatie op etiketten.

Naar aanleiding van de fipronilcrisis hebben lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie 19 concrete afspraken gemaakt om toekomstige gevallen van voedselfraude op Europees niveau aan te pakken.

Roodvleesslachthuizen houden zich over het algemeen goed aan de wet- en regelgeving. 

Ondernemers in de diervoedersector krijgen te maken met strengere handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op 1 oktober aanstaande wordt het nieuwe interventiebeleid diervoeders van de NVWA van kracht. In dit interventiebeleid staat hoe de NVWA optreedt bij overtredingen.

Het bestuur van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) heeft Oscar Meuffels benoemd tot directeur. Hij is de opvolger van Tjeerd de Groot, die in maart van dit jaar toetrad tot de Tweede Kamer.

Leden van het Europees Parlement hebben zich woensdag uitgesproken tegen een ontwerp Uitvoeringsverordening van de Commissie waarbij wordt voorgesteld de controles op levensmiddelen uit Fukushima te versoepelen.

De Europese Commissie heeft de publicatie van de controversiële gedelegeerde verordening wat betreft de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing geannuleerd. Dit vooruitlopend op een stemming morgen over een resolutie van het Europese Parlement waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de nieuwe verordening.  De annulering is gepubliceerd middels een Rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2017/1522.

Minister Schippers van VWS en minister Kamp van EZ hebben de onderzoeksopzet voor de evaluatie van de fipronilcrisis in eieren aan de Tweede Kamer gezonden. Het onderzoek zal geleid worden door mevrouw mr. Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State. Doelstelling is het achterhalen van de oorzaak van de crisis en bepalen wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen is.

Vanaf 1 oktober 2017 zal al het brood dat door de consument (vrijwel) dagelijks wordt geconsumeerd als belangrijk onderdeel van de basisvoeding moeten voldoen aan de zoutnorm. Brood moet een vochtgehalte van ten minste 20% hebben en een gehalte aan zout van ten hoogste 1,8%, berekend op de droge stof. Dit staat in een wijziging van het Warenwetbesluit Meel en brood, gepubliceerd in Staatblad 2017, nr. 328.

Het fipronilschandaal blijkt niet alleen Nederland en België te treffen. Inmiddels zijn in 45 landen besmette eieren of eierproducten aangetroffen.

Afgelopen week is er een nieuwe verordening gepubliceerd waarin de bijzondere samenstellings- en informatievoorschriften voor de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing zijn opgenomen. Dit zijn producten die speciaal worden samengesteld voor volwassenen met overgewicht of obesitas die willen afvallen.

Er zal een evaluatieonderzoek komen naar de fipronilcrisis. Er moet onderzocht worden hoe deze crisis heeft kunnen gebeuren, wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen was en hoe de interactie tussen betrokken partijen is verlopen.

Inloggen